Republika Srpska
0

Čavić: Zbog loše ekonomske politike se štedi na platama policiji i prosvjeti

FENA
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić ocjenjuje da je, najavljeno smanjenje plata budžetskim korisnicima u narednoj godini, posljedica promašene ekonomske politike vlasti u RS te velikih zaduženja čije rate sade dolaze na naplatu.

-Zbog enormnog porasta obaveza po osnovu kredita, odnosno zaduženja od 430 miliona, nije bila dovoljna ni tranša Međunarodnog monetarnog fonda za pokriće svih obaveza koje dolaze po dospjelim kreditima. Stoga je jedino rješenje za vlast u RS bilo smanjenje plata, jer se u proteklim godinama obim materijalnih troškova poprilično smanjio, ističe Čavić za Fenu.

Vlada RS-a je, kaže, morala birati od dva zla, ono manje loše.

"Preostalo je bilo da se 'krešu' ili plate ili boračka prava ili grantovi fondovima zdravstva i penzijsko-invalidskog osiguranja, ali to nije bilo moguće jer bi se ionako loše stanje u tim sektorima dodatno pogoršalo", konstatira Čavić i navodi da je Vlada RS-a od svih loših kombinacija "izabrala najmanje lošu“, a to je umanjenje plaća u javnom sektoru za 10 posto.

Linearno će biti umanjenje zarade radnicima u policiji, prosvjeti, sudstvu, tužilaštvima, te administraciji koja se nalazi na budžetu RS.

Čavić smatra da umanjenje plata za 10 posto za 120 korisnika i više predstavlja ozbiljan problem, posebno sa stanovništva najugroženijih grupacija, zaposlenih u policiji, prosvjeti koji imaju relativno niske plate u odnosu na ostale budžetske korisnike i koji će biti vitalno ugroženi smanjenjem od 10 posto mjesečnih primanja.

"Na potezu je sindikat", kaže predsjednik DP-a i dodaje da ne zna da li će oni imati snage da ozbiljnije manifestuju svoje nezadovoljstvo prema ovako, kako je ocijenjuje, neozbiljnoj Vladi RS-a.

Njegov utisak je da su sindikati i pojedine nevladine organizacije u RS "poodavno pokupovani od strane režima i da rukovodsvo tih organizacija nema snage, i zbog obaveza prema svojim mentorima iz SNSD-a, da artikuliše bilo kakvu vrstu ozbiljnog odgovora prema režimskoj promašenoj ekonomskoj politici“.

A to od njih, navodi, očekuju članovi sindikata, radnici, oni koji će i dalje biti osiromašeni.

"Nažalost, nisam siguran i da je to moguće u ovakvoj konstelaciji odnosa. Mislim da će i dalje sve ići po starom", zaključuje Čavić, komentarišući prijedloge budžeta i ekonomske politike RS-a za 2013.godinu.