BiH
3

Čavić zatražio ocjenu ustavnosti odluke vlade RS-a o zaduženju za 300 miliona dolara

FENA
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić predao je danas Ustavnom sudu RS-a zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Vlade RS-a o zaduženju za 300 miliona dolara ili oko 514 miliona KM.

Čavić je Feni rekao da je u tom zahtjevu naveo sve razloge za koje smatra da pokazuju da je ta odluka nezakonita i neustavna.

"Odluka je neusklađena s Ustavom RS-a, u dijelu koji određuje da se odluke o zaduženju i kreditu donose isključivo u Narodnoj skupštini RS-a. Odlukom su prekršena dva zakona, o zaduženju, dugu i garanicjama i budžetskom sistemu, koji su u brojnim članovima, najblaže rečeno, pogrešno tumačeni i dijelovi odluke su potpuno neusklađeni s ovim zakonima", tvrdi lider NDP-a.

Ukazuje da je Vladina odluka o kreditu od 300 miliona dolara neusklađena s odlukom Narodne skupštine RS-a o maksimalno dozvoljenom zaduženju za pokriće budžetskih rashoda u 2015., kojom je limitirano zaduženje, a već je emisijom obveznica realizovano u iznosu 206 miliona KM, tako da je 75, 5 miliona KM jedini mogući iznos zaduženja, ukoliko nije bilo drugih kredita kod komercijalnih banaka ili Svjetske banke.

"Sve ovo pokazuje da je višestruko kršen zakon i to su razlozi zbog čega sam podnio zahtjev Ustavnom sudu RS-a, rekao je Čavić uz očekivanje da će zbog činjenice da je Vladina odluka već stupila na snagu, i to dan nakon objave u "Službenom glasniku RS", taj sud uzeti je što prije u razmatranje sa stanovišta mogućih štetnih posljedica po RS i da neće biti politički pristrasan.

Odbacio je navode ministra finansija Zorana Tegeltije da odluka o novom zaduženju nije u koloziji sa zakonom, ističući da se u Vladinoj odluci čak navodi da će se odnositi i za pokriće budžetskih rashoda u narednoj godini, što nije moguće, jer nije usvojen budžet RS-a za 2016.

Također, ukazuje da se u odluci navodi da će se sredstva primjenjivati i za dokapitalizaciju Investiciono-razvojne banke RS-a, što ne postoji kao opcija u odluci kojom je utvrđen okvir zaduženja za pokriće budžetskih rashoda u ovoj godini.

U "Službenom glasniku RS" je objavljena odluka Vlade po kojoj se RS zadužuje za čak 300 miliona dolara, odnosno oko 514 miliona KM, a kreditor je američki Investicioni fond "Global Bancorp Commodities & Investment".