BiH
0

Čavić: Vlast u RS-u napravila više štete nego poplave

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da je aktuelna vlast u RS u javnim preduzećima napravila više štete nego poplava proteklih dana.

On smatra da je "tragično da aktuelni režim pokušava da štete od poplava iskoristi za pokrivanje šteta koje su rezultat lošeg političkog djelovanja vladajućih partija".

Čavić je ove tvrdnje ilustrovao primjerima u javnom preduzeću "Željeznice RS“, koje je, kako je naveo, odraz kadrovske politike SNSD-a i DNS-a.

"Posljednjih osam godina njihove vlasti obaveze Željeznica porasle su sa 59 na 304 miliona KM. I visina kamata je porasla, sa 860 hiljada na 13 miliona maraka", kazao je Čavić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Željeznice su se, kaže, nepotrebno zaduživale, dok ih je entitetska vlada redovno subvencionisala sa 235 miliona maraka u osam godina.

"A 2005. to preduzeće je pozitivno poslovalo", podsjeća Čavić i ističe da za gomilanje duga niko nije odgovarao, a krivičnih elemenata, itekako, ima.

Naveo je stoga ugovor sa češkom firmom “Montrak” o popravci šest lokomotiva, pri čemu je, tvrdi, isplaćen avans od gotovo tri miliona maraka, koji su izgubljeni, jer je to preduzeće otišlo u stečaj, a dvije lokomotive ostale u Češkoj.

Podsjetio je i na slučaj nabavke 200 vagona iz Poljske, koji ne odgovaraju našim prugama, a 20 miliona eura kredita još se vraća.