Napustio sjednicu
3

Čavić: Vlada RS štiti bandite u Banjoj Luci

FENA
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Ni nakon tri skupštinska zasjedanja na kojima je, u okviru „Aktuelnog sata“, poslanik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić tražio odgovor na poslaničko pitanje ko su fizičke i pravne osobe koja su izvršile zamjenu zemljišta banjalučke Poljoprivredne škole i na koji način je to obavljeno, Čavić nije dobio odgovor iako je precizno naveo brojeve svih ugovora.

"Imam osjećaj, gospodo iz Vlade RS-a, da vi štitite bandite po Banjoj Luci. I prošli put sam ministru prosvjete Antonu Kasipoviću postavio sasvim jasno pitanje pod kojim uslovima i kome je predato u vlasništvo dva hektara zemljišta Poljoprivredne škole u naselju Lazarevo, a kao odgovor sam dobio knjigu bez odgovora", rekao je Čavić.

Resorni ministar Kasipović je naveo da je tražio odgovor od direktora škole i stav Geodetske uprave RS-a u kome su navedeni brojevi katastarskih čestica i te informacije proslijedio Čaviću koji je odbio ovakvo obrazloženje smatrajući da u njemu nema konkretnog odgovora.

Čavić je nakon ovog odgovora burno reagirao, iznoseći niz teških optužbi.

"Sakrivajući činjenice koje sam tražio, vi gospodine ministre, podstičete govorkanja po gradu. A u tim pričama o kojima bruji grad se kaže da je pet dunuma zamijenio za neku zemlju u Ivanjskoj zet Milorada Dodika, te da je pet dunuma zamijenio njegov kum Budo Stanković, da je vlasnik 'Dukata' iz Laktaša također zamijenio pet duluma i da je još pet dunuma zamijenio nećak aktuelnog gradonačelnika Drage Davidovića. Suština zamjene je da su oni dali 10 dunuma u Ivanjskoj za pet dunuma u Gradu Banja Luka koje pretvaraju u građevinsko zemljište. Zato ne dobijam odgovor na ovo pitanje i zato vi podstičete govorkanja i spekulacije po gradu za koje je ne tvrdim da su tačne, ali tražim tačan odgovor", rekao je Čavić optužujući još jednom Vladu da štiti, kako je doslovno rekao, bandite.

"Odgovorno tvrdim da taj (Edi) Haneši, direktor Poljoprivredne škole, treba da završi iza brave kao i svaki bandit, da ima pravde u ovoj zemlji. Bruka je ovo što radite, bruka je da izabrani poslanici ne mogu da dobiju odgovore na poslanička pitanja. Nikada nisam dobio ni odgovor na pitanja o Robnoj kući 'Boska' jer ste vi u funkciji zaštite onih koji krčme državnu imovinu nizašta i zato napuštam ovu sjednicu ogorčen ovakvim stavom Vlade prema poslanicima", zaključio je Čavić pridružujući se ostalim poslanicima opozicionih stranaka koji su odmah na početku zasjedanja napustili salu za sjednice.

Opozicija je nezadovoljna jer su skupštinski odbori skinuli s dnevnog reda tri zakona koje su oni predložili, o sukobu interesa i boračkim i penzionim pravima.

I pored toga skupštinska većina je nastavila zasjedanje.