Mahmutović, ipak, neprihvatljiv
1

Čavić: Ulazak SDA u Vladu RS prijeka potreba te stranke i SNSD-a

FENA
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić smatra da je uvođenje SDA u novu Vladu RS-a "avansovanje eventualne potrebe za skupštinskom većinom 2014.“

"Ulazak SDA u novu Vladu RS-a je prijeka potreba istovremeno i SDA i SNSD-a. SNSD-u to treba da bi do 2014.godine stvorio osnov, da u slučaju tijesne ili u nedostatku skupštinske većine, pa ako im zatrebaju glasovi SDA, da ih već sada imaju. S druge strane, mislim da je to dio jednog širog političkog dogovora i bit će interesantno vidjeti kako će se razvijati cijela priča u Vijeću ministara", kazao je Čavić.

Smatra i da će ulazak SDA u Vladu RS-a najpozitivnije "reperkusije“ proizvesti u radu Predsjedništva BiH, odnosno kod članova Nebojše Radmanovića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića.

"Radmanović i Komšić imaju vrlo usaglašene stavove otkako je Komšić izašao iz SDP-a, a u ovom slučaju tamo će se uspostaviti institucionalna i politička trojka koja će svu svoju aktivnosti do narednih izbora usmjeriti protiv Zlatka Lagumdžije. To je vrlo izvjesno", tvrdi Čavić.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci negativno komentirao kandidaturu Dževada Mahmutovića iz SDA za ministra trgovine i turizma u Vladi RS-a "jer je neprihvatljiv zbog njegove ratne prošlosti“, ali da to očigledno nije važno SNSD-u.

Podsjetio je da predstavnici DP-a nisu željeli da učestvuju u konsultacijama s mandatarkom jer su smatrali da bi taj ragovor "bio samo reda radi“, te da bi bilo "iluzorno da DP svojim prisustvom verificira tu navodnu demokratičnost“, a opozicija nije ni konsultirana prilikom odluke o izboru mandatara.

Čavić kaže da je tražio da Parlament o izboru nove Vlade RS-a raspravlja 12.marta u pet do 12 sati, ali to nije prihvaćeno i da je izbor nove Vlade "poklon za rođendan predsjednika RS-a, koji će dobiti na poklon premijera i to ženskog spola“.

Kazao je i da na toj sjednici neće biti izvršen i izbor dvaju potpredsjednika parlamenta, već samo glasanje o mandataru i sastavu njegovog kabineta.

I ekspoze mandatarke Željke Cvijanović, kaže, bit će dostavljen poslanicima pred početak posebne sjednice.