BiH
0

Čavić: U ovoj godini novi nameti za građane RS-a

FENA
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić izrazio je bojazan da će socijalno-ekonomska situacija građana u RS-u tokom godine biti još gora, imajući u vidu i nove obaveze koje izvršna vlast želi da nametne stanovništvu.

Da su smanjeni prihodi u entitetskom budžetu, Čavić je u izjavi Feni ukazao i kroz podatak, nedavno objavljen u „Službenom glasniku“, da je Vlada RS-a s računa za posebne namjena (escrow račun) "pozajmila" vjerovatno posljednja 52 miliona KM.

"Činjenica je da će u ovoj godini biti mnogo teških događaja za građane", kazao je Čavić i podsjetio da je od ove godine više od 40.000 korisnika penzija dobilo umanjene mjesečne iznose, a krajem ovog mjeseca trebalo je da budu podijeljeni izvodi za uplatu novog poreza na imovinu u RS-u.

Na sve to, dodaje on, počet će i primjena novog zakona o doprinosima, po kojem će registrirani poljoprivredni proizvođači, njih oko 40.000, morati obavezno da uplaćuju doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje na mjesečnom nivou od 74 KM, što je za njih "gotovo nemoguća misija, jer su ratari već osiromašeni".

Poljoprivrednicima s jedne strane nisu išle na ruku vremenske prilike, a s druge nedostatak podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju u RS-u.

"RS ima stotine hiljada nezadovoljnih građana prema onima koji su im skuhali takvu papicu", rekao je Čavić i napomenuo da je nabrojano samo neke aspekte opterećenja prema građanima.

Sve to, kaže, ne može ostati bez reperkusija i na izborni rezultat, pa je u tom kontekstu i za posmatrati nedavne inicijative od pojedinaca iz vladajuće stranke u RS-u za odgađanje oktobarskih lokalnih izbora.

"Potpuno je logično i naravno i normalno da oni ne žele da izađu na izborni proces", kazao je predsjednik DP-a za Fenu.

Također je naglasio da je stepen korupcije u RS-u i BiH u cjelini, nažalost, na nivou koji se mjeri u nekim afričkim zemljama.

"Stepen korupcije u RS je, naprimjer, kao u Mozambiku ili sličnim zemljama. To potvrđuje i posljednja studija Svjetske banke, koja govori o BiH generalno i njenim uvjetima za otpočinjanje biznisa. Tu smo u ostvarenju sa srednjom Afrikom", zaključio je Čavić.