BiH
0

Čavić: Što prije realizovati mehanizam koordinacije

Piše: G. D.
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić rekao je danas u Banjoj Luci da se što prije treba realizovati mehanizam koordinacije koji će BiH približiti EU.

"Na svim sastancima sa predstavnicima EU naglašavao sam da je mehanizam koordinacije najvažnija stvar u realizaciji dobronamjerne inicijative EZ prema BiH. Mehanizam koordinacije je u potpunosti dogovoren u Briselu prije tri godine i odatle treba početi. Ne treba izmišljati toplu vodu. Problematično je još pitanje učešća kantona u realizaciji mehanizma koordinacije. Treba naći način da se to pitanje prevaziđe. Sve što se danas govori je hipotetičko, a ne praktično stanje. Dodik pravi konfliktnu situaciju iako za to nema potrebe", rekao je Čavić.

On je istakao da ne očekuje od vlasti da pozovu Mileta Radišića da se preda ili da učine bilo šta da ga privedu pravdi.

"Neće valjda Dodik svoga prijatelja zvati da se preda? Oni su ga i obavijestili da ode odavde. Zar mislite da je on otišao onako? Da mu se sviđa da bude u Srbiji od dana kada je trebao da ide u zatvor? Radišić je pobjegao od izvršenja kazne, to je jasno. A to režimsku borbu protiv korupcije baca na pleća i demistifikuje je. Režimska borba protiv korupcije je zaštita onih koji su ogrezli u kriminal i korupciju", rekao je Čavić.

Ima još jedna presuda, tvrdi Čavić, koja nije izvršena. To je presuda protiv uzurpirane zemlje Poljoprivredne škole u Banjoj Luci, koju je Grad dobio natrag na sudu, ali je nevjerovatno da Grad od Republičke uprave za građevinske i imovinsko-pravne poslove nije tražio da provede tu odluku.

"To zemljište treba uzeti od Budimira Stankovića, koji je također blizak političkom vrhu SNSD-a i koji to zemljište može da preprodaje kome hoće i kako hoće uprkos pravosnažnoj presudi", rekao je Čavić.