BiH
0

Čavić: Sramotne izjave na komemorativnom skupu u Potočarima

NINA
Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je sinoć da su izjave na komemorativnom skupu u Potočarima kod Srebrenice bile sramotne, posebno istup imama Mustafića, koji je mimo službenog protokola pred okupljenima uzviknuo "živjela Republika Bosna i Hercegovina i smrt genocidnim tvorevinama".

«To je bio veliki incident i propust organizatora, na čijem čelu je bošnjački član u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić, i nije se radilo o slučajnom propustu", kazao je Čavić za agenciju Tanjug.

Čavić je dodao da je strašno da se nakon deset godina od završetka rata u BiH u nekim glavama nije desilo ništa pozitivno.

Poštovanje prema žrtvama zločina je iskazano, ali je kroz izrečene političke poruke s ovoga skupa sve to dovedeno u pitanje, kazao je Čavić.

Skup u Potočarima imao je političku kanotaciju, među prisutnim je bilo stotinjak ljudi s majicama Nasera Orića, haaškog zatvorenika koji je optužen za ratni zločin nad srpskim narodom na području Podrinja, istaknuo je Čavić.

Čavić je podsjetio da će danas biti odana počast i održan parastos poginulim srpskim civilima i borcima koje je pobila muslimanska vojska Srebrenice čiji komandant je bio Orić.

«Zločin je zločin, treba odati poštovanje svim žrtvama, a zločin promatrati na način utvrđivanja okolnosti, odnosno da odgovara onaj ko ga je počinio", kazao je Čavić.

U Potočarima kod Srebrenice jučer je održan komemorativni skup u povodu obilježavanja deset godina stradanja Bošnjaka na tom prostoru.

Skupu je prisustvovalo više od 50 stranih delegacija, među kojima su bili i predsjednik Srbije Boris Tadić, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, predsjednik Haaškog suda Theodor Meron, američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper i ostali.