Nepovoljan stand-by aranžman
1

Čavić: RS više ne može podnijeti nova zaduženja

FENA
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Zaduženost Republike Srpske već je mjesecima najaktuelnija tema, ali je u žižu javnosti dodatno gurnuo pokušaj entitetske vlade da se politika zaduživanja raspravi na prošlom zasijedanju paralamenta.

Sama činjenica da je tim dokumentom projektovano novo zaduženje u naredne dvije godine u iznosu od 4,2 milijarde maraka atmosferu u javnosti je podiglo do nivoa ključanja, ali je Prijedlog politike zaduživanja RS-a vladajuća većina skinula s dnevnog reda i time još jednom odgodila planiranu debatu.

To, međutim, nije utišalo stručnu javnosti i opoziciju u kojoj je najviše kritike došlo od Demokratske partije (DP) i njenog predsjednika Dragana Čavića.

"Od tih planiranih milijardi oni su nas zadužili već za oko 600 miliona maraka, što je i realizovali kroz uzimanje zajmova, pa se postavlja pitanje zašto se i predlaže politika kada vlast već realizuje zaduživanja i bez tog dokumenta", pita se Čavić.

"Ako bi se išlo u još tih 3,6 milijardi zaduženja, to bi za RS bio rast ukupnog duga na sedam milijardi maraka, što bi bilo enormno zaduženje koje entitet ne može podnijeti ni nominalno i strukturalno, upozorava predsjednik DP-a u razgovoru za Fenu, ocjenivši vladin dokument kao "anarhični spisak razno-raznih potreba i želja koje je neko samo sabrao i rekao – Ovoliko ćemo zadužiti RS".

Čavić insistira na suštinskoj, konceptualnoj razlici između vlasti i opozicije o ovoj temi.

"Ako bi se vodila istinska politika zaduživanja onda bi se moralo reći da minimalno 60 posto sredstava od zaduženja u koja bi ušlo mora ići u realni sektor i proizvodnju, a ostatak dijelom za pokriće deficita iz ranijih perioda, ali samo dinamički, kroz nekoliko godina. Umjesto toga, RS je došla u situaciju da i fondovi grcaju u gubicima, a istovremeno je odobreno više od 305 miliona maraka reprograma poreskih obaveza, dok je entitet doveden u situaciju da se moraju uzimati novi krediti kako bi se vraćali stari", argumenti su koje navodi Čavić.

Komentarišući novi aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i činjenicu da su vlasti RS-a priznale da ne mogu u naredne dvije godine vratiti prispjele anuitete od ranijeg kredita, Čavić kaže da ova vlast nema izlaza kako bi održala likvidnost sistema i izmirila tekuće obaveze.

"Krajnje nepovoljan stand-by aranžman napravljen je prije nekoliko godina, na početku globolne ekonomske krize. MMF je u mnogim zemljama intervenisao i to je bio paket spašavanja od propasti budžeta ne samo u BiH, već i svih zemalja u regionu, ali i šire, čak i u nekim zemljama Evropske unije. Međutim, tranše dolaze na naplatu. Nisu povučena sva sredstva, povučene su tri tranše, jer je to bio kratkoročni aranžman, a ne dugoročni i to prijeti da ugrozi likvidnost budžeta oba entiteta. To je evidentna činjenica", kaže Čavić analizirajući kao ekonomista sadašnje fiskalno stanje u BiH.

Po njemu vlast ima dva izbora. Ili da ne rade novi aranžman s MMF-om i da vraćaju tranše onako kako su dogovorene, a to znači da moraju posuditi neki drugi kredit na nekom drugom mjestu, ili moraju "kresati" javnu potrošnju.

"A to smanjenje javne potrošnje podrazumijeva da se "siječe" ono što je planirano u rashodima, kao što su planirana sredstva za penzije, boračke beneficije i druge redukcije kako bi mogli servisirati taj dug. Druga varijanta je ova koja je izvjesnija, dogovoriti se s MMF-om i izvršiti reprogram", kaže Čavić.

Kao osnovni uzrok sadašnjeg krajnje nepovoljnog ekonomsko-socijalnog stanja u RS on označava politički koncept "vladavine jednog čovjeka i režima oko njega".

"Ako oni odluče da zaduže entitet i za više milijardi, to će i uraditi, jer nemaju namjeru vraćati te kredite. Zato se taj novac troši namjenski bez odgovornosti. U suprotnom bio bi investiran u pokretanje privredne aktivnosti. Politika zaduživanja ove vlasti u RS je veoma jednostavna – mi zadužujemo, drugi vraćaju, a i od toga će pola pokrasti", tvrdi Čavić.

Baš zbog toga je uvjeren da ta vlast i takvo ponašanje neće vječno trajati, iako, za sada, izostaje reakcija sindikata i drugih koji bi trebalo da se bore protiv ovakvog stanja.

"Predvodnici tog, takozvanog, nevladinog sektora su "pokupovani" da bi manipulisali određenim populacionim kategorijama držeći ih pod stalnom anestezijom, ali se bliži dan kada će u javnost izaći i informacije ko je od tih navodnih dušebrižnika šta dobio, za koju se cijenu i kakve privilegije prodao vlasti, a sve kako bi ćutali i držali poklopac na šerpi u kojoj voda vri", upozorio je predsjednik DP-a.

U tom kontekstu on procjenjuje i sitaciju oko izbora u Srbiji.

"Dva režima, ovaj ovdje i onaj u Beogradu, udružila su se da bi spriječili naprednjake i Tomislava Nikolića da pobijede, pa se ispostavilo da nisu uspjeli, ne srušiti Nikolića, nego političku volju građana. Isti epilog desit će se i ovdje. Sve ima prag tolerancije pa od toga neće biti izuzeta ni aktuelna vlast u RS", rekao je predsjednik DP-a u razgovoru za Fenu.