BiH
0

Čavić: RS se zadužuje, a vlast neracionalno upravlja sredstvima

FENA
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić izjavio je da građani Republike Srpske (RS) moraju da znaju da ih je vlast današnjim odlukama zadužila na ukupan iznos od 632 miliona maraka, što je preveliko opterećenje u vremenu kada vlast istovremeno ne štedi niti racionalno upravlja javnim sredstvima.

Od ukupnog iznosa novih kredita, 385 miliona treba da posluži za pokrivanje deficita u fondovima i tekućeg budžetskog deficita.

“Iz tog iznosa 190 miliona maraka treba da se vrati na račun posebnih namjena i vlast ih koristi za kupovinu i akviziciju obveznica prije svega firmi koje su u privatnom vlasništvu osoba bliskih vlastima, a veliki su porezni dužnici, te za davanje kredita s tog računa. To je vrhunsko licemjerje koje pokazuje u kakvom ambijentu mi živimo”, naveo je Čavić.

Podsjetio je u izjavi novinarima, nakon skupštinske sjednice na kojoj su usvojene odluke o novim zaduženjima RS-a, da RS na računu posebnih namjena ima svega 75 miliona maraka.

Kritikovao je i zaduženja za tzv. razvojne projekte u iznosu od 247 miliona.

“Sve ovo je preveliko opterećenje i mimo politike da se racionalno upravlja i gazduje javnim sredstvima i štedi na svakom koraku. A da smo u pravu da štednje nema, govori i konsolidirani izvještaj o izvršenju budžeta koji će biti u nastavku sjednice, 27. septembra, gdje se kaže da su samo izdaci za plaće prekoračeni za 11 posto nego sve to je u potpunoj kontradikciji i potpuno je neprihvatljivo”, zaključio je Čavić.