BiH
4

Čavić: Priča o referendumu u RS-u završiće kao ona u Grčkoj

FENA
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da, ako se u RS-u i provede referendum o pravosuđu BiH, doći će do situacije kakva je bila u Grčkoj.

Podsjetio je da je Aleksis Cipras raspisao referendum u Grčkoj o tome da li građani prihvataju uvjete o ekonomskoj pomoći EU, a zatim, birajući između dva zla, pogazio ono što su građani rekli na referendumu i zadužio Grčku za novih 85 milijardi eura.

"Kada se u RS-u provede referendum, on ne znači samo manifestaciju nezadovoljstva odlukama pravosuđa BiH nego i početak primjene zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH na teritoriji RS-a", upozorio je Čavić u izjavi novinarima.

Očekuje da oni koji su započeli inicijativu o referendumu prekinu sve pregovore s EU o pravosuđu i pristupe organizovanju referenduma.

Međutim, kazao je, predlagač referenduma treba tada da da odgovor kako će se spriječiti primjena odluka pravosuđa BiH na teritoriji RS.

"Pozivam ljude iz SNSD-a da provedu referendum. Imaju odluku Ustavnog suda RS-a i neka ne čekaju, a svima nama neka je Bog na pomoći", dodao je Čavić.

Ustavni sud RS-a odbacio je danas veto Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu o radu Suda i Tužilaštva BiH.

To znači da odluka o referendumu u RS-u o radu bh.pravosudnih institucija može stupiti na snagu.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koju je skupštinska većina u RS-u usvojila 15. jula.

U odluci se navodi da će referendum u RS-u biti održan u prvoj sedmici po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.