BiH
8

Čavić: Poskupljenjem struje građani RS-a plaćaju gubitke "Elektroprivrede"

FENA
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je za Fenu da do poskupljenja struje u RS-u dolazi jer se moraju pokriti finansijske dubioze u tom preduzeću i to "preko leđa" građana.

Tvrdi da je gubitke u tom javnom preduzeću napravila, kako je naveo, kriminalizovana i nestručna uprava u kompletnoj "Elektroprivredi RS".

Čavić je ustvrdio da se u svim preduzećima "Elektroprivrede RS" već godinama "friziraju" bilansi.

"Realni gubitak u "Elektroprivredi" iznosi više od 150 miliona KM", tvrdi on.

To javno preduzeće je, navodi, uložilo novce u kupovinu hartija od vrijednosti da bi pokrili budžetski deficit Vlade RS-a, a "Elektroprivreda RS" je imala i depozite u propaloj Bobar banci, ali i još jednoj banci koja je u gubitku.

"Na rubu provalije je i sada Banka Srpske, ranije propala Balkan investment banka, koja će do kraja godine sigurno 'kolabirati', jer ima ogroman gubitak i vidjet ćemo ko će izvršiti dokapitalizaciju i šta će učiniti za tu banku koja je odavno propala", ustvrdio je predsjednik NDP-a i naglasio da su ove banke spašavane depozitima preduzeća iz sastava "Elektroprivrede RS-a".

Jedini način sada, kako je naveo, da se osigura ostatak likvidnih sredstava jeste da se povećaju prihodi od prodaje električne energije.

"I naravno, sve na teret potrošača", upozorio je Čavić.

Naglasio je i da je to javno preduzeće postalo poligon političkog zapošljavanja, čime se učešće za bruto plaće i naknade povećalo za više nego duplo za vrijeme aktuelne vlasti u RS-u te da je primljeno oko 1.800 novih radnika, a proizvodi se ista količina električne energije.

Struja za domaćinstva u RS-u poskupljuje od 1. jula u prosjeku za 9,4 posto, odlučila je prije dva dana Regulatorna komisija za električnu energiju RS-a.