BiH
8

Čavić: Pljačka stoljeća u Birču doživjela svoj epilog

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Pljačka stoljeća, u kojoj je Republika Srpska određenim transakcijama oštećena za oko 230 miliona KM, dobila je svoj epilog, nakon što je biznismen iz Foče, Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća "Pavgord" , otkupio sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice "Birač" i njenih kćerki-firmi, a koja su procijenjena na 85.643.000 eura, smatra predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Pavlović se obavezao da će 85,6 miliona eura potraživanja Ukio banke platiti 6,4 miliona eura.

Istakavši da je upozoravao da će se ovo desiti, Čavić je na pres-konferenciji rekao da je Vlada RS-a propustila priliku da se cijeli problem nad imovinom "Birča" riješi jednim potezom - otkupom depresiranog duga, a tu priliku je iskoristila firma "Pavgord".

Podsjetio je i na sve radnje koje su prethodile ovom konačnom ishodu, da jedna firma iz RS-a „preko noći i za male pare“ postane vlasnik Fabrike glinice "Birač".

Postavio je pitanje Vladi i svim ostalim nadležnim organima zašto su dozvolile sve radnje u Fabrici glinice "Birač" od ranijih litvanskih vlasnika, kojima je, kako su navodili, RS oštećena za oko milijardu KM, a niko nije odgovarao.

Za sve što se dešavalo je, kaže, morao znati ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija i njegova "odgovorost je najveća".

"Sada me i ne čudi zašto nije bilo istrage ili je bila površna" ustvrdio je Čavić te ponovo pozvao istražne organe da utvrde odgovornost za dešavanja u "Birču".

Naveo je da Vlada RS-a mora da odgovori da li će neko odgovarati za "ovu veliku bruku" te na pitanje kolika je odgovornost Tegetije koji je pregovarao s litvanskim vlasnicima.

Ugovor o preuzimanju svih potraživanja Ukio banke koja je u stečaju, potpisali su prije nekoliko dana u Kaunasu u Litvaniji Gordan Pavlović i stečajni upravnik Ukio banke.

Milion eura je odmah uplaćeno na račun Ukio banke, a ostatak će biti uplaćen u dogovorenom roku.

Litvanci zauzvrat odustaju od svih svojih potraživanja u Republici Srpskoj. Pavlović bi tako postao najveći suvlasnik Fabrike glinice, najvećeg privrednog kapaciteta u zvorničkoj regiji i jedinog ove vrste u BiH.