BiH
6

Čavić: Ovo je samo početak, BiH će ostati i bez drugih sredstava iz EU

FENA
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Ovo je samo početak i vrlo je izvjesno da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu ostajati i bez drugih sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), po drugim osnovama - ocijenio je danas za Fenu predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

"To je upozorenje svim građanima da vide kakvu vlast imaju, koja nije u stanju da se svih proteklih godina dogovori o relativno lakom političkom pitanju, implementaciji presude Sejdić-Finci", rekao je Čavić.

Ocjenjuje da BiH, odnosno oba njena entiteta, sebi ne može priuštiti da izgube ni mnogo manje novce, nego što je to 45 miliona eura.

Međutim, ističe da je očigledno da "red veličina" kojima raspolažu entitetske političke strukture, mnogo veći od ovih koja propadaju iz IPA fondova.

"Zato se i oni mogu igrati tim ciframa, u zemlji koja je okovana kriminalom i korupcijom na svakom koraku. Oni koji su svojim djelovanjem proizveli ovako stanje u društvu, za njih je očigledno 45 miliona eura sitnica na koju ne treba obraćati pažnju", rekao je predsjednik NDP-a.

Nada se i da će narod izvući pouku i kazniti neodgovorne političare, koji nisu svi isti.

"Oni, koji imaju vlast na nivou BiH i u entitetima, najodgovorniji su za ovako stanje u društvu. Ukoliko narod smatra da ti isti i dalje treba da nastave da ovako arče javnu imovinu i neodgovorno se ponašaju, imaju priliku da ih izaberu na izborima sljedeće godine, u šta ja sumnjam", dodao je on.

Uvjeren je, ipak, da je svima jasno da se u BiH mora uspostaviti kompromis na realnoj osnovi, bez velikih priča koje ustvari "miniraju“ dijalog između koalicionih partnera na nivou BiH.

"Jer imamo koaliciju u kojoj se koaliocioni partneri dokazuju ko više svoj narod štiti od svog koalicionog partnera. Katastrofa", rekao je u izjavi za Fenu predsjednik NDP-a Dragan Čavić.