BiH
0

Čavić: Nezakonito je predlagati odgađanje lokalnih ozbora

FENA
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić ne slaže se s idejom da se odgode oktobarski lokalni do općih izbora 2014.godine, jer bi to bilo neustavno, nezakonito i "nemoralno od onih koji su to predložili".

Smatra da bi bio presedan i neustavan čin odgoditi predstojeće izbore, jer se vlast bira na mandatni period od četiri, a ne šest godina i da se on može jedino skratiti, a ne produžiti.

"Nigdje se nije desilo da se mandatni period produžava, jer je to neustavno. Po Ustavu BiH vlast se bira na mandatni period od četiri godine i moguće ga je jedino skratiti, što se po pravilu i dešava kada se želi dovesti u harmonizaciju izborni proces po različitim nivoima i u različitim terminima", kazao je Čavić Feni.

Međutim, dodaje, inicijatori ideje za odgađanje predstojećih izbora to ne žele, već hoće da produže trajanje mandatnog perioda izabranih predstavnika vlasti što bi, ukazuje, bio nonsens.

"Sljedeći put im može pasti na pamet da ponovo kažu, skupo je i nećemo ponovo održati ni opće izbore", kazao je Čavić.

Predstavnici vlasti, ako žele da predlože promjene metodike izbora, onda trebaju, kazao je, da ove godine daju ostavku, raspuste parlamente i da opći izbori budu zajedno s lokalnim, ali i to bi bilo loše ukoliko se bitno ne izmijeni postojeći zakon.

Problem je, smatra, i to što se mnogi olako igraju s izbornim procesom u BiH, koji je jedan od najkomplikovanih u svijetu, zbog velikog broja stranaka,otvorenih lista, biranja kandidata na više nivoa.

"Mora se bitno promijeniti i sam izborni proces da bi se mogao vršiti u jednoj godini, što znači da bi se s otvorenih, prešlo na zatvorene liste..., i mnogo je pitanja koja prethode ovakvim inicijativama", rekao je predsjednik DP-a.

Naveo je i da zbog opće loše ekonomske i druge situacije vlast u RS-u ne želi da izađe na izbore.

Predsjednici SNSD-a i SDA Milorad Dodik i Sulejman Tihić jučer su, u kontekstu ušteda u javnom sektoru, razmatrali inicijativu za odgađanje lokalnih izbora i njihovo provođenje zajedno s narednim općim izborima 2014. godine, te zajednički konstatirali da ta inicijativa zaslužuje podršku jer bi dovela do značajnih ušteda i racionalizacije ukupnog izbornog ciklusa u BiH.