BiH
0

Čavić: Nema naznaka da će se Karadžić dobrovoljno predati

NINA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da nema naznaka da će se najtraženiji haaški optuženik Radovan Karadžić dobrovoljno predati, dodajući da policije u RS-u i u regiji tragaju za informacijama o boravku haaških optuženika.

Čavić je u intervjuu emitiranom sinoć u programu banjolučke Alternativne televizije ponovio poziv Karadžiću da se preda i ocijenio da je njegova supruga Ljiljana Zelen-Karadžić donijela hrabru odluku kada ga je pozvala da se preda Haagu.

Ističući da je to lična i porodična stvar, Čavić je rekao da je svima onima koji su gledali i slušali ovaj poziv jasno da je ogroman i neodrživ pritisak pod kojim se nalazi porodica Radovana Karadžića.

"To što je uradila gospođa Karadžić svakako je, prije svega, ogromna hrabrost, ali i jedna odluka koja je za nju sigurno i životna. Stavljajući tu odluku u kontekst s političkim ambijentom koji postoji, mogu samo da kažem da svaki običan čovjek može zamisliti koliki je tek pritisak na institucije RS-a da se to pitanje riješi", naveo je Čavić.

On je rekao da se svi pozivi Karadžiću koje je on uputio, kao i Karadžićeva porodica, mogu promatrati s aspekta odgovornosti koju kao predsjednik RS-a ima u svijetlu posljedica koje nesuradnja s Haagom može proizvesti po RS.

"Najbolje bi bilo da se Radovan Karadžić preda. Sigurno bi i olakšao život mnogima, koji su danas objektivno stalno pod prismotrom i pritiskom i svi oni trpe, dok su i institucije RS-a pod konstantnim pritiskom", dodao je Čavić.

On je rekao da Ministarstvo untrašnjih poslova RS-a, kao i druge institucije ne samo u Bosni i Hercegovini i RS-u, nego i u regiji aktivno rade na tome da se utvrde lokacije kako osoba optuženih za ratne zločine, tako i onih koji im pomažu jer je pomaganje haaškim optuženicima kazneno djelo u ovoj zemlji.

"Policije RS-a i FBiH, kao i u regiji, imaju institucionalnu obavezu da taj posao rade i vrlo koordinirano rade da se i pitanja Radovana Karadžića i Ratka Mladića u potpunosti završe i izvrše obaveze prema Haaškom tribunalu", zaključio je Čavić.