BiH
0

Čavić: Naredio bih hapšenje Karadžića i Mladića

NINA
Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je kako bi u slučaju da postoje ozbiljne indicije da su bivši čelnici Radovan Karadžić i Ratko Mladić u RS-u, pokrenuo akciju za njihovo hapšenje.

"Ja sam legalist i institucionalna obveza je da poštujem zakon. Takva vrsta informacija koja bi došla u moj ured odmah bi bila proslijeđena Ministarstvu unutarnjih poslova", kazao je u ekskluzivnom intervjuu današnjoj "Politici" predsjednik Čavić.

Podsjećajući da je za RS glavu izgubilo više od 20.000 ljudi, Čavić je primijetio da, uz sve uvažavanje činjenica i statusa, svih ljudi koji se nalaze na optužnicama Haaškog tribunala, ne vidi "zbog čega i oni nisu svjesni te činjenice: ako je za RS vrijedilo izgubiti glavu, onda vrijedi i izgubiti slobodu".

Čavić je istaknuo i kako je njegov lični stav da ne bi mogao živjeti "kao progonjen čovjek, kao čovjek koji bježi".

Predsjednik RS-a je dalje iznio kako je bilo raznih informacija u svezi s haaškim optuženicima i u skladu s njima, razne policijske agencije, međunarodne organizacije s mandatom u Bosni i Hercegovini provodile su istragu i akcije od kojih su neke, na žalost, imale tragične posljedice.

"Bitno je pokazati da ne postoji institucionalna opstrukcija i institucionalna pomoć onima koji su optuženi. Treba stvoriti uvjete da se na ovom prostoru ne stvara ambijent u kojem bi on bio Eldorado za sve koji su optuženi za razne zločine," primijetio je Čavić.

Čavić je dalje iznio da je o strategiji dobrovoljne predaje u nekoliko navrata razgovarao s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, "i drugim ljudima koji su po funkciji nadležni po tom pitanju raditi u skladu sa zakonima obje zemlje: kako da skinemo taj teret koji je postao nepodnošljiv i pronađemo rješenje kako bismo ušli u odnose uvažavanja sa stvarnim svijetom."

Predsjednik Čavić je također naveo da je "u RS-u potpuno promijenjen politički ambijent. U RS-u ne postoji nijedna ozbiljna politička snaga koja smatra da suradnju s Haagom treba izbjegavati," ocijenio je on.

"Srećom, u Srbiji i RS-u po tom pitanju nema više nerazumijevanja i jedna oštra promjena klime rezultirala je onim što je kvalificirano na pozitivan način na mnogim adresama u svijetu - da su dobrovoljne predaje rezultat intenzivnog rada nadležnih institucija RS-a i Srbije," zaključio je Dragan Čavić.