BiH
0

Čavić nakon ostavke za sve optužio Dragana Kalinića

FENA
Dragan Čavić, koji je sinoć podnio ostavku na funkciju predsjednika Srpske demokratske stranke, nakon što je Glavni odbor izglasao nepovjerenje Predsjedništvu stranke, oštro je optužio Dragana Kalinića i još neke bivše funkcionere SDS-a da su organizirali „hajku na njega“, a da je osnovna zamjerka Glavnog odbora na njegov rad to što je svojevremeno, kao predsjednik RS-a dao mandat Miloradu Dodiku za sastav aktuelne Vlade RS-a.

Čavić je kasno sinoć u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je prihvatio odgovornost kako je to kvalifikovao Glavni odbor podnoseći ostavku iz moralnih i političkih razloga, te da je time „njegova misija predsjednika SDS-a završena“ i sutra će obavijestiti Centralnu izbornu komisiju i nadležni sud da više nije ovlaštena osoba za zastupanje SDS-a.

Istaknuo je i da ne prihvata kvalifikacije potpisnika „sramne petecije“ da zbog nemoralih radnji treba da podnese ostavku, a jedna od optužbi koje mu se pripisuju od strane, kako kaže, pojedinaca na čelu sa Draganom Kalinićem, Božidarem Vučurevićem i Milanom Ninkovićem i drugim, je da je sve te osobe stavio na listu za smjene u SDS-u koje je prije par godina poduzeo visoki predstvanik u BiH.

„Takve nemoralne kvalifikacije na svoj račun ne mogu da prihvatim“, kazao je Čavić i najavio da će u narednom periodu odgovoriti na sve optužbe koje mu budu upućivane.

Potvrdio je i da je na sjednici Glavnog odbora SDS-a, koja je trajala oko desetak sati „bilo teških riječi“, posebno u intonaciji Vučerevića nakon čega je Čavić, kako je rekao, upoznao sve članove Glavnog odbora „na koji se način u posljednje dvije do tri sedmice unutar stranke, u otuđenim centrima, van općinskih odbora i drugih organa stranke, vodila jedna hajka čiji je osnovi organizator Dragan Kalinić, bivši predsjednik SDS-a koji živi u Beogradu“.

Čavić tvrdi da je Kalinić tu hajku vršio „preko svojih šofera, prije svega, Željka Kuntoša, koji je odrađivao po terenu sve ljude, kao i da je među njima bio i novinar Zoran Žuža, koji je također, sa Kuntošem povremeno bio na raznim adresama, na kojima su pojedinačno ubjeđivali pojedinačne članove Glavnog odbora na jedan volšeban i užasan način“.

Naveo je i da je „sve što je ovih dana objavljivano u banjalučkim „Nezavisnim novinama“ i „Fokusu“, također, „rezultat jedne orkestrirane hajke koja traje dugo i da su mu svi organizatori poznati", najavljujući da će braneći svoj integritet u narednim danima iznijeti sve činjenice i podatke „ko je u ovoj kuhinji van institucija stranke učestvovao“.

Čavić je još dodao da to što je dao mandat Dodiku dobar dio članova SDS-a ne može da „preživi“, ali da niko ne želi da sagleda situaciju koja je bila u tom trenutku.

Poslove predsjednika SDS-a će u naredom periodu obavljati Mladen Bosić, koji je, također, zamjenik predsjednika u ostavci, a koji po statutu ima obavezu da rukovodi strankom.

Nakon što je sinoć izglasano nepovjerenje Predsjedništvu stranke izabrano je novo, privremeno Predsjedništvo, a do 15.decembra će se održati redovna izvještajna Skupština stranke na kojoj će novo Predsjdeništvo iznijeti plan aktivnosti koje treba učiniti do vanredne skupštine SDS-a.

Članovi privremenog Predsjedništva SDS-a su Boro Vuković, Rajko Gnjato, Obren Pretrović, Goran Perković, Miloš Jovanović i Ranko Lučić.