Opozicija ide u Beograd
0

Čavić: Na sceni je paranoja da neko ruši Dodika

FENA
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Demokratske partije Republike Srpske (DPRS) Dragan Čavić nazvao je “paranojom” to što se stranke opozicije u RS-u optužuju da “ruše” predsjednika RS-a Milorada Dodika, pa će u tom kontekstu učestvovati i na skupu u subotu u Beogradu.

Reagirajući na te optužbe i na današnje prozivanje poslanika SNSD-a Nenada Kesića o, navodnoj, uroti protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, pri čemu je optužio i opoziciju da zbog toga ide u Beograd, Čavić je rekao da ne vidi problem jer Beograd ne ruši RS te naglasio će isti dan u SAD-u biti potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić, pa niko od toga ne pravi problem.

Podsjetio je i da je nedavno u Banjoj Luci bio predsjednik srbijanske Demokratske stranke Dragan Đilas i da to nije bio problem, onima koji sada prave problem od odlaska opozicije na konferenciju u Beograd.

"Problem je u paranoji i nastojanju da se nekoliko ljudi okvalifikuje da šta god da govore, rade protiv RS-a, a ukoliko kritikuju Milorada Dodika", naglasio je Čavić.

Kazao je da opozicija ide u Beograd na poziv Darka Trifunovića, za koga je rekao da je podržavao stavove Milorada Dodika i da tom prilikom želi da suprotstavi svoje stavove njegovim.

Precizirao je i da je poziv uputilo Udruženje studenata Beogradskog univerziteta i da to pruža šansu opoziciji da iznese stav o odnosima RS-a i Srbije te negirao tvdnje poslanika SNSD-a Nenad Kesić da je to “urota za rušenje Milorada Dodika”.

Kesić je prethodno u obraćanju Skupštini, tokom rasprave o SDS-ovom Nacrtu zakona o ispitivanju porijekla imovine u RS-u, ustvrdio da je taj zakon uvod u konferenciju o temi “Republika Srpska, odnosi sa Srbijom i organizirani kriminal”, koja će u subotu biti održana u Beogradu uz prisustvo opozicije iz RS-a te pita zašto se održava u glavnom gradu Srbije, a ne u RS-u.

"Nije slučajno taj sastanak u Beogradu", tvrdi Kesić i ponavlja tvrdnje da je “na sceni projekt rušenja Milorada Dodika, a time i RS-a” .

Kesić je pozvao SDS da povuče spomenuti zakon iz skupštinske procedure i da ga pravnici pripreme na bolji način te pitao i zašto PDP ne diskutuje o ovom zakonu.

Na to je reagirao poslanik te stranke Velimir Sakan potvrdivši da će njegova stranka dati podršku zakonu, ali je “žalost što će ga provoditi aktuelna vlast, kojoj ne vjeruju”.

Sakan je rekao da SNSD “nema hrabosti” za obračun s kriminalom i korupcijom te da će primjena zakona isključivo zavisiti od toga ko će ga provoditi.

Optužbe zbog učešća u konferenciji u Beogradu, odbacio je i poslanik SDS-a Nenad Stevandić posebno navodeći da je i Dodik svojevremeno držao konferencije u Beogradu, pa to SDS "nije nazvao cirkusom".

Podsjetio je i da je Dodik imao medijsko suočavanje s predsjednikom LDP-a Čedomirom Jovanovićem te pozvao poziciju da "ne stvara političko zlo i mržnju".

Rasprava o SDS-ovom Nacrtu zakona o ispitivanju porijekla imovine, koja je danas često odstupala od teme, još nije okončana, a nastavak se očekuje oko 17 sati.