BiH
0

Čavić: Moguće da opozicija potpuno napusti NSRS

SRNA
NSRS (Foto: SRNA)
NSRS (Foto: SRNA)
Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da će insistirati kod Saveza za promjene da poslanici opozicije u potpunosti napuste parlament RS "ukoliko ne bude došlo do promjene skupštinskog rukovodstva u skladu sa poslovnikom".

"Poslanici opozicije žele da učestvuju u parlamentarnoj raspravi, ali nas u tome onemogućava skupštinska većina jer ne želi da konstituiše Narodnu skupštinu prema poslovniku", rekao je Čavić novinarima u Banjoj Luci, u pauzi sjednice parlamenta.

Čavić je napomenuo da, prema skupštinskom poslovniku, jedno potpredsjedničko mjesto pripada najvećoj opozicionoj stranci u RS, dodavši da je poznato da će prijedlog SDS-a za ovu poziciju biti poslanica Sonja Karadžić-Jovičević.

"Ako ne žele da biraju Sonju Karadžić-Jovićević, onda je meni potpuno jasno da je razlog zato što je ona kćerka prvog predsjednika RS Radovana Karadžića", rekao je Čavić.

Govoreći o Prijedlogu rebalansa budžeta RS za 2015. godinu, Čavić je rekao da vlast "u kontinuitetu u posljednjih nekoliko godina povećava kreditno zaduženje Republike i to samo za pokriće budžetskih deficita".

On je rekao da se ove godine iz budžeta RS samo na ime kamata za otplatu kredita plaća 59 miliona KM, a uz glavnicu to iznosi 510 miliona KM.

Čavić je rekao da za posljednje četiri godine ukupan iznos otplate duga na ime rata kredita Republike Srpske iznosi 1,997 milijardi KM, što iznosi više od jednog prosječnog budžeta Republike.