Lider DP-a u Beogradu
1.1k

Čavić: Milorad Dodik se ponaša kao faraon

Anadolija
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Predsjednik Demokratske partije Republike Srpske i bivši predsjednik tog entiteta Dragan Čavić rekao je danas u Beogradu da se aktuelni predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik ponaša kao egipatski faraon.

Na temu odnosi Srbije i RS, te o statusu opozicije u tom entitetu govorili su u Beogradu, pored Čavića, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši premijer RS-a Mladen Ivanić i Milanko Mihaljica iz Srpske radikalne stranke.

Čavić je podsjetio da čak 1,3 milijarde maraka od prodaje "Telekoma Srpske" Dodik nije iskoristio za oporavak ekonomije, ističući da već godinama u RS-a postoji režim.

"Nenormalno je da se neko personalno identifikuje sa državom, i to niko nije činio do Milorada Dodika. Svaka kritika njegovog poteza je kao kritika farona. U najmanju ruku je pred ovu konferenciju u Beogradu stvoren ambijent kao da smo došli ovdje da pravimo Dayton II", kazao je Čavić, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

On je dodao da je funkcioner Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić izjavio da je Beograd za opoziciju RS-a postao ono što je Budimpešta bila za opoziciju iz Srbije u vrijeme Slobodana Miloševića.

Čavić je kao razlog ovakvih optuži naveo dokument, tačanije odluku o izgradnji objekta ''Telekoma'' u Banjoj Luci u vrijednosti od 130 miliiona evra. Taj novac, kako je rekao, treba da se plati vlasniku preduzeća ''Grand Trade'' D.O.O koji je blizak partiji Milorada Dodika.

Lider opozicione Demokratske partije je potvrdio da se taj objekt gradi. Kazao je da će se iz budžeta RS isplatiti 130 miliona eura, iako se taj objekt može izgraditi za najviše 50 miliona eura.

"Umjesto toga, neko je odlučio da nekome omogući da zaradi 130 miliona eura. E, to su Sporazumi o zajedničkim i paralelnim odnosima sa Srbijom. To nećete čuti od Milorada Dodika", poručio je Čavić.

Prema njegovim riječima, kako je rastao pritisak na RS i Srbiju tako je nastavljena realizacija Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima koji je potpisan još 2002. godine za vrijeme njegovog i mandata Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije.

"Kapacitet ovog Sporazuma je i dalje normalan, ali nije afirmisan praksi",ocijenio je Čavić.