BiH
0

Čavić: Istraga o Birču mora se proširiti i na Balkan Investment banku

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić tvrdi da su istrage u Fabrici glinice Birač iz Zvornika i njenim povezanim firmama, "besmislene bez istraga u Balkan Investment banci“ te traži od Vlade RS da odmah uvede prinudnu upravu nad tom bankom kako bi se pokušali spasiti depoziti građana RS.

Od MUPRS i Specijalno tužilaštvo Čavić je zatražio da uđu u Balkan investment banku, te da se pokrene međunarodna istraga oko svih novčanih transfera litvanske UKIO grupe u vezi s njihovim firmama u RS-u, Birču i povezanim pravnim subjektima.

"Preko Balkan Investment banke je išao sav novac Litvanaca i svih firmi vezanih za Birač. Ova banka istovremeno je imala i svoje poslove izvlačenja depozita, jer najmanje 70 miliona KM je otišlo na razne firme u Litvaniji, ali i po cijelom svijetu", rekao je Čavić u subotu na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Upozorio je i na činjenicu da se ova banka nalazi pred stečajem, jer je u bilansu njenog stanja, zaključno s 31. decembrom 2012., prikazan ukupan neto gubitak ove banke tokom prošle godine od 33.634.083 KM. Istovremeno, u izvještaju o promjenama kapitala ova banka je na isti dana imala ukupan osnovni kapital od 35.000.000 KM.

Tvrdi da je novac iz Balkan Investment banke "izvlačen tako što su se davali krediti sa sumnjivom hipotekom nerezidentnim firmama, za koje se sumnja da su povezane s Vladimirom Romanovim, većinskim vlasnikom zvorničke fabrike Birač.

Kao jedan od primjera Čavić je naveo davanje kredita te banke, u vrijednosti od 3.850.000 eura, firmi AB Kauno Tiekimes Filialas iz Litvanije za koji je data hipoteka na neku staru željezničku prugu u ovoj zemlji.

"Samo po prethodnim kreditima ovim firmama je odobreno gotovo 32 miliona kredita", naveo Čavić i ustvrdio "da se sve ovo ne bi moglo radit bez političkog utjecaja na rad banke“.

Postavio je i pitanje zašto Agencija za bankarstvo RS-a, koja je u više navrata kontrolirana rad Balkan Investment banke, nije regirala iako su izvještaji ukazivali na ozbiljnost stanja zbog loših plasmana.

On kaže i da je "pitanje zbog čega je direktorica Agencije za bankarstvo RS-a RS Slavica Injac, inače član SNSD-a, prešućivala i tolerirala ono što sav bankarski svijet u RS zna, u vezi s ovom bankom“.

Tvrdi i da su Balkan Investment banka i Ukio grupa bili i "miljenici“ Investiciono-razvojne banke RS-a koja im je odobrila kredite u vrijednosti od 42 miliona KM.

Zvog svega predsjednik DP-a je zatražio i da se utvrde sve činjenice u vezi s ulogom svih vlada RS-a u toleriranju ovakvog djelovanja UKIO grupe u RS-u i da direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injić "odmah bude smijenjena“.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija, koji je i član Vladinog Koordinacionog tima za utvrđivanje stanja u Fabrici glinice Birač, koja će uz saglanost Vlade, ići u stečaj, nije u subotu želio da govori o sudbini Balkan Investment banke.

Tegeltija je dodao da kontrolu rada svih banaka u RS-u vrši Agencija za bankarstvo RS-a i da je u toku proces kontrole u toj banci.

"Sačinjen je izvještaj, a uskoro i oni imaju skupštinu akcionara", rekao je Tegeltija i odbio da govori kako će se "spasiti“ novac budžeta i građana u toj banci.