BiH
0

Čavić: Ako vlast smijeni Mihajlicu, opozicija u RS neće učestvovati u radu skupštinskih odbora

FENA
Dragan Čavić (Foto: SRNA)
Dragan Čavić (Foto: SRNA)
Član Predsjedništva Saveza za promjene Dragan Čavić potvrdio je danas da će Savez za promjene zahtjevati od predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljka Čubrilovića da spriječi da se inicira još jedna skupštinska kriza, najavom smjene predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost Milanka Mihajlice, jer to mjesta pripada opoziciji.

"Ukoliko ne bude uvažen naš zahtjev i Mihajlica bude smjenjen, skupštinska većina u RS rizikuje da opozicija ne učestvuje u radu nijednog odboru, da damo ostavke pa neka rade sami" rekao je Čavić komentirajući jučerašnju najavu većine u Odboru za bezbjednost da će tražiti u parlamentu smjenu Mihajlice zbog javnih istupa o oružanoj pljački u septembru kod Banje Luke u kojoj je učestvovalo pet pripadnika Specijalne policije MUPRS-a.

Kaže da u Savezu za promjene neće dozvoliti da SNSD i druge vladajuće stranke u RS određuju opoziciji koga će postaviti u odbore, jer je to suprotno poslovniku NSRS.

"Neće nam oni određivati ko je zna njih kompetentan, a ko ne... Umjesto da idu na smjene nadležnih zbog učešća "specijalaca“ u ovoj pljački, traži se smjena predsjednika Odbora za bezbjednost, koji je to komentarisao" rekao je član Predsjedništva Saveza za promjene.

Čavić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci istakao da je trebalo da nadležni odgovaraju nakon što je potvrđeno da u Specijalnoj policiji RS postoji organizovana zločinačka grupu, te podsjetio da je i direktor policije RS kazao da postoji mogućnost da su oni izvršili još neka krivična djela.

"Zar to ne zaslužuje da se i NSRS bavi informacijom o sigurnosti građana u tom svjetlu, kada je ugrožavaju i pojedini pripadnici MUPRS. Pa regionalna je vijest da je MUPRS kriminalizovan, jer je njihova grupa izvršila oružanu pljačku oko 600.000 KM Unicredit banke", rekao je Čavić ističući da u MUPRS-a ima značajan broj profesionalnih i poštenih pripadnika.

Čavić je ponovio tvrdnju da je ključni generator loše situacije i odnosa na političkoj sceni u RS Milorad Dodik.

-Jedino rješenje da se u RS smire političke tenzije i uspostavi dijalog jeste neopoziva ostavka Milorada Dodika - rekao je Čavić.