BiH
0

Čavara: Za HDZ BiH veoma je važan odnos i saradnja sa SDA

FENA
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara je danas u Sarajevu, obraćajući se kao gost na 6. kongresu SDA, u ime HDZ-a i predsjednika te stranke Dragana Čovića poželio uspješan rad delegatima te kazao da je za HDZBiH veoma važan odnos i saradnja sa SDA.

"Na sličan način dio smo zajedničke povijesti i zajedničkog djelovanja u proteklim burnim godinama naše BiH, ponekad dobro sarađujući, a nekad, nažalost, vrlo loše, pa čak u pojedinim intervalima smo bili i protivnici", kazao je Čavara.

Nažalost, dodao je, "ni jedni ni drugi nismo prepoznali mogućnosti i mogućnosti uspjeha naše saradnje“.

"Za HDZ BiH veoma je važan odnos i saradnja sa SDA BiH, te smatramo da trebamo i dalje izgrađivati modele saradnje, a posebno mislim da trebamo izgraditi strateško partnerstvo u izgradnji moderne pravne i pravedne BiH", kazao je Čavara.

Naveo je da, iako živimo u vremenu opće neizvjesnosti, političkih i ekonomskih turbulencija kod nas i u čitavom svijetu, "bolje sutra i bolja BiH je ostvariva, ali traži odlučne ljude, mudre poteze, i to moramo što prije raditi“.

"Moramo ojačati pravni sistem, osigurati neovisno pravosuđe, javni RTV sistem s demokratskim nadzorom i stvoriti preduslove za privredni rast. Treba nam bolja država, podjednako dobra za svaki konstitutivni narod i pravedna za svakog stanovnika BiH i pripadnika svakog konstitutivnog i drugog naroda", kazao je Čavara.

Istaknuo je da je "naša odgovornost za funkcioniranje Federacije i BiH najveća“.

"Moramo zaustaviti sve očitije kršenje Ustava i zakona bez odgovornosti, jer to znači urušavanje sistema države, što podrazumijeva da djelujemo i da učinimo nešto da zaustavimo kriminal i korupciju, prvenstveno u institucijama države i da vratimo povjerenje građana u njih. S tom pošasti se moramo izboriti, jer s njom država, a i svi mi s njom nemamo budućnosti", istaknuo je Čavara.