BiH
18

Čavara tražio da se njegov kabinet izuzme od moratorija na zapošljavanje pa dobio odbijenicu

Piše: Er. M.
Marinko Čavara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara tražio je od Vlade Federacije BiH da se kabineti predsjednika i potpredsjednika FBiH izuzmu od moratorija na zapošljavanje, što je Vlada FBiH odbila.

Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH kao jedna od tačaka dnevnog reda našla se i inicijativa predsjednika FBiH Marinka Čavara za izmjenu i dopunu Zaključka Vlade FBiH koji se odnosi na obustavu konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.

Riječ je o zaključku od 30. juna 2016. godine kojim je Vlada FBiH zadužila federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agenciju za državnu službu FBiH, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javne ovlasti i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.

Čavara je u prijevodu tražio da se predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović omogući dodatno zapošljavanje u kabinetima, što je Vlada Federacije BiH odbila.

Na istoj sjednici na kojoj je razmatrana Čavarina inicijativa razmatrana je i Informacija o broju i statusu državnih službenika u svim federalnim organima uprave.

Prema posljednjim informacijama Agencije za državnu službu Federacije BiH u organima entiteta uposleno je 1.819 državnih službenika, dok broj rukovodećih državnih službenika iznosi 197. Dakle, riječ je o 2.016 državnih službenika u federalnim organima.

Agencija za državnu službu FBiH predložila je da se napravi sveobuhvatna analiza ukupnog sistema državne službe u FBiH te da se krene u unapređenje stanja u ovoj oblasti. Riječ je o informaciji koja će sadržavati i informacije o odnosima unutar službi na nivou FBiH.