BiH
0

Čavara: Nova Vlada će razmotriti materijale o budžetu FBiH za 2015.

FENA
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Nakon što je imenovana nova Vlada Federacije BiH, poslanici Predstavničkog doma, a kasnije i delegati Doma naroda Federalnog parlamenta, na zasebnim sjednicama, izjasnit će se o ovogodišnjem budžetu Federacije BiH.

Oni do sada to nisu razmatrali jer su u toku bili pregovori o formiranju nove postizborne entitetske vlade, a koalicioni partneri izrazili su mišljenje da bi ovogodišnji budžet trebala Parlamentu uputiti novoimenovana Vlada.

"Budžet je prazan, te će nova Vlada FBiH razmotriti ono što je moguće sada napraviti od ovih materijala koje ima i dostaviti Parlamentu FBiH da usvoji po žurnom postupku kako, psihološki, građani ne bi osjećali problem što nije do 31. marta usvojen budžet", kazao je predsjednik Federacije Marinko Čavara nakon imenovanja Federalne vlade.

Uvjeren je da će "nova Vlada FBiH osigurati i novim budžetom i novim radom sigurno punjenje budžeta - osiguravanje sredstava za daljnje isplate svih onih koji svoja prava crpe iz budžeta".

Važnost usvajanja budžeta ogleda se u činjenici da danas ističe tromjesečna odluka o privremenom finansiranju, a bez usvajanja budžeta bile bi obustavljene tranše prema Fondu penzijskog osiguranja, izostale bi ratne i neratne invalidnine te plaće budžetskim korisnicima, ali i druge isplate.

Budžet koji je predložila prethodna Vlada FBiH iznosi oko 2,3 milijarde KM i za 141,4 miliona KM ili 5,7 posto manji je u odnosu na prošlogodišnji.

Također, na dnevnom redu vanrednih sjednica oba doma Parlamenta FBiH se nalaze i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta, te odluke o ovogodišnjim finansijskim planovima vanbudžetskih fondova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Federalnog fonda solidarnosti, Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Federalnog zavoda za zapošljavanje i Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.