BiH
2

Čavara: Nismo usaglasili da predsjednika FBiH može zamijeniti dopredsjednik

FENA
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Fehim Škaljić zakazao je za sutra u 11 sati vanrednu sjednicu Zastupničkog doma o temi funkcionisanje vlasti u FBiH, s posebnim osvrtom na slučaj predsjednika Federacije BiH Živka Budimira.

Član Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Marinko Čavara, izjavio je nakon završetka sjednice Ustavnopravne komisije da su usvojena dva zaključka.

"Prvi zaključak je da ustavom FBiH nije jasno predviđena ova situacija da se uhapsi predsjednik FBiH i samim tim Ustav ne nudi jednostavna rješenja. Drugi zaključak oko kojeg smo se usaglasili na sjednici komisije je da predsjednik FBiH, zato što je u pritvoru i što su protiv njega ozbiljne optužbe, nije u stanju obavljati dužnost predsjednika FBiH. Po odluci prijedloga Kluba zastupnika SDP-a nismo se mogli usaglasiti, ali ostaje pravo Kluba SDP-a da svoj stav predloži u raspravi na vanrednoj sjednici", kazao je Čavara, nakon završetka sjednice Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma.

Predsjendik Kluba SDP-a Jasenko Selimović predložio je u inicijativi za održavanje vanredne sjednice da se nadležnosti predsjednika FBiH prebace na jednog od potpredsjednika FBiH.

Čavara je naglasio da Ustavnopravna komisija ima pravo da raspravlja po pitanju, a istu nadležnost ima i Parlament FBiH.

"Ustavnopravna komisija nije se mogla usaglasiti o prenošenju ovlasti sa predsjednika na dopredsjednike FBiH, jer postoji dilema da li postoji ustavni osnov za takvo što, mada postoji jaka potreba, jer smo konstatirali da predsjednik FBiH ne može u ovom trenutku obnašati svoju funkciju. Ostaje za sutra na vanrednoj sjednici da svako od zastupnika iznese svoje stavove i predloži rješenje. U Ustavu FBiH piše da dopredsjednik može zamijeniti predsjednika Federacije samo u slučaju njegove smjene", zaključio je Čavara.