BiH
48

Čavara: Neke stvari su se mogle preduhitriti, Vlada FBiH najkasnije do utorka

Piše: J. H.
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Marinko Čavara (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara iznenađen je odlukom potpredsjednika FBiH Milana Dunovića koji je danas povukao odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH. Kako je kazao nakon neuspješne sjednice, očekuje da će Vlada FBiH biti imenovana najkasnije do utorka.

Problem je nastao kod nacionalnosti predloženih ministara za novu Vladu FBiH. Naime, Ustavom Federacije BiH predviđeno je da u Vladi Federacije BiH sjedi osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, što nije slučaj sa predloženim kandidatima za ministre.

Komisija za izbor i imenovanja ZDPF tražila je od predsjednika i potpredsjednika FBiH pismeno izjašnjenje o nacionalnosti kandidata za ministre. Međutim, kako oni od stranaka nisu dobili traženi papir, nisu ga bili u mogućnosti dostaviti Komisiji.

"Moje kolege i ja ne možemo po imenu nagađati ko je koje nacionalnosti. Tražio sam danas da nam stranke dostave izjašnjenje kandidata po nacionalnosti", kazao je Čavara.

Dodao je da je Dunovićevo povlačenje saglasnosti ishitreno i da još uvijek ima prostora da stranke što prije dostave izjašnjenja ministara po nacionalnosti.

"Očekujem da ćemo nakon neuspješnog dana vrlo brzo dobiti koji kandidat pripada kojem narodu ili je iz reda ostalih. To nije moguće danas pa ćemo morati neki drugi dan. Ovo nije strašan problem, ali neke stvari smo mogli preduhitriti", dodao je on.

Čavara je kazao i to da će se imenovanju Vlade FBiH pristupiti u ponedjeljak, odnosno najkasnije u utorak.

"Predstavnici stranaka su već dogovorili raspored resora tako da ne vidim nijedan razlog da se ovo ne riješi", kazao je Čavara na kraju.