BiH
5

Ćavar: Sastanak na kojem se konstatira "određeni pomak" je bezuspješan

FENA
Ivica Ćavar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivica Ćavar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon četiri godine od donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", svaki sastanak lidera na kojem se konstatira "određeni pomak" može se smatrati bezuspješnim, ocijenio je danas u izjavi Feni analitičar Centara civilnih inicijativa Ivica Ćavar, zamoljen za komentar rezultata posljednjih razgovora stranačkih lidera u Pragu.

"Davno bilo 'pet do dvanaest' za postizanje dogovora, koji će značiti konačni pomak naše zemlje na njenom evropskom putu. Mi cijenimo pomoć međunarodnih institucija u ovim razgovorima, bez kojih je teško napraviti bilo kakav pomak, ali je vidljivo da ni atraktivne evropske destinacije više nisu od pomoći našim političkim liderima, koji bilo kakav kompromis u traženju mogućeg rješenja smatraju porazom", kazao je Ćavar.

To smatra potpuno pogrešnim, jer je svima jasno da neće moći ostvariti svoje maksimalističke zahtjeve ukoliko žele raditi u interesu građana ove zemlje i što prije deblokirati europski put BiH, te stvari konačno pokrenuti u pozitivnom pravcu.

"Uostalom, kada politički lideri preuzmu nadležnosti institucija zakonodavne i izvršne vlasti, koje negdje postrani čekaju ishod dugotrajnih i neuspješnih pregovora, nije se puno više niti moglo očekivati, jer su sada svi poprilično 'zabetonirali' svoje stavove, potvrđujući na taj način da je izborna kampanja za opće izbore 2014. godine, već uvelike krenula", zaključio je Ćavar.

Slične kritike iznio je u izjavi Feni i predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, koji je ocijenio da je ova propuštena prilika da se stigne do kompromisnog rješenja u slučaju "Sejdić-Finci“ posebna i po tome "što se ova epizoda bh. političke sapunice" realizirala u Pragu, odnosno na "domaćem terenu“ komesara EU za proširenje Štefana Fuela. Praštalo smatra je Fuele učinio poseban veliki i lični napor da baš na tom domaćem terenu "poentira“, ali ne u svom ličnom interesu, nego u interesu svih nas u BiH.

"Iako Fuele zastupa interese EU u susretima s bh. zvaničnicima, on je ipak službeni kadar Češke Republike, koja je jedan od najkonkretnijih prijatelja i lobista za napredak i priključenje BiH u EU. Politički akteri iz BiH su propustili priliku da se na najbolji način zahvale i oduže i Češkoj, ali i komesaru za proširenje EU na svemu što su do sada uradili za BiH", kazao je on.

Praštalo navodi da Evropljani nemaju "formulu" jer je Evropska unija, za razliku od "politike čvrste ruke“, zasnovana na kompromisu i rješenjima koja donose mudri političari, "od čega su bh. političari još daleko".

Upozorio je da svaka vrsta sankcija prema BiH, bilo da se radi o uskraćivanju EU fondova, kredita, uvođenju viznog režima za građane i slično nije nikada i neće ugroziti interese političkih lidera, nego će otežati život običnih građana, što će dovesti samo do jačanja pozicija političara na vlasti i stvaranja antieuropskih inicijativa.