BiH
2

Ćavar: Pomoć se šalje po prioritetu

SRNA
Situacija na područjima BiH zahvaćenim poplavama mijenja se iz trena u tren i Ministarstvo sigurnsoti u skladu sa trenutnim prioritetima upućuje pomoć na ugrožena područja, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Prema njegovim riječima, helikopteri Oružanih snaga BiH i danas djeluju na najugroženijim područjima, a očekuje se i pomoć helikopterima iz Hrvatske i Slovenije.

"Uprkos lošim meteorološkim uslovima, helikopteri Oružanih snaga BiH letjeli su juče", podsjetio je Ćavar, napominjući da EUFOR nije dozvolio polijetanje svojih helikoptera, jer su vremenski uslovi bili ispod njihovih standarda za let.

Ćavar je naveo da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti juče pokrenulo diplomatsku inicijativu za pomoć iz susjednih zemalja.

"Juče su alarmirane policijske agencije i druge strukture da stave na raspolaganje sve čamce koji nisu u sistemu spašavanja i to je odmah urađeno", dodao je Ćavar.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH rekao je da je obezbijeđeno gorivo za helikoptere i čamce koji učestvuju u akcijama spašavanja na ugroženim područjima.

Nezabilježene poplave u BiH, zaključio je Ćavar, svima treba da posluže kao opomena kako bi se ubuduće više činilo na prevenciji.