BiH
4

Ćavar o proceduri u vezi sa slučajem "Goran Zubac"

FENA
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Doministar sigurnosti BiH Mladen Ćavar potvrdio je danas za Agenciju FENA da su 10. jula, ovo ministarstvo, odnosno Kabinet doministra zaprimili informaciju Tužiteljstva BiH u vezi s predmetom protiv Gorana Zupca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te da je, u međuvremenu, u vezi s ovim slučajem poduzeo sve neophodne korake iz njegove mjerodavnosti.

Komentirajući upit u vezi s medijskim spekulacijama koje se odnose na ovaj slučaj, Ćavar je podsjetio na hronološki slijed i dinamiku događaja, istaknuvši da će Ministarstvo sigurnosti BiH, odmah po dobijanju odgovora zatraženih od SIPA-e i Nezavisnog odbora, postupiti u skladu s ovlastima.

Precizirao je da se u informaciji Tužiteljstva BiH (od 10. jula) navodi da je Nezavisni odbor još 20. februara obaviješten o tome da je donesena naredba o provođenju istrage protiv Gorana Zupca, te da je o tome 25. februara obaviješten i zamjenik direktora SIPA-e, a radi njihovog mjerodavnog postupanja u skladu sa zakonom.

Doministar Ćavar je putem iste informacije Tužiteljstva BiH službeno obaviješten i o tome da je 26. maja podignuta, a 16. juna potvrđena optužnica protiv direktora SIPA-e zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo - nesavjestan rad u službi.

  • Ovi podaci iz informacije su mi dostavljeni u svrhu postupanja Ministarstva sigurnosti BiH u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka i Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, te u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH - kazao je Ćavar.

Potcrtao je da je odmah po primitku spomenute informacije 10. jula poduzeo određene korake, te su već narednog dana - 11. jula zaduženi ljudi iz Ministarstva sigurnosti BiH koji se bave zaštitom tajnih podataka da "obrade" informaciju i predlože daljnje postupanje.

U vezi s tim, Ministarstvo sigurnosti BiH je uputilo dva dopisa i to SIPA-i i Nezavisnom odboru u kojima je zatraženo određeno postupanje u skladu s nadležnostima.

Po riječima doministra Ćavara, zatraženo je da se djelatnik SIPA-e zadužen za zaštitu tajnih podataka što prije, a po mogućnosti u roku od tri dana, očituje o tome što je poduzeo po dobijanju informacije da je donesena naredba o provođenju istrage u slučaju "Goran Zubac".

Također je zatraženo od Nezavisnog odbora da se očituje o tome što je poduzeo kako bi Ministarstvo sigurnosti BiH moglo postupati dalje u skladu s ovlaštenjima.

Doministar Ćavar u tom kontekstu navodi da resorno ministarstvo "čeka" na spomenuta očitovanja, odnosno relevantne informacije, nakon čega će poduzeti odgovarajuće korake koji, među ostalim, podrazumjevaju mogućnost pokretanja procedure, odnosno donošenja rješenja o onemogućavanju pristupa tajnim podacima direktoru SIPA-e, te podnošenje prijedloga Vijeću ministara BiH za njegovu suspenziju, ili, eventualno, razrješenje.

Podsjetimo, optužnica Tužiteljstva BiH Gorana Zupca tereti da se oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH tokom protesta organiziranih 7. februara u Sarajevu, odnosno da je u vezi s tim odbio angažirati SIPA-inu specijalnu jedinicu.

Prema tužbenim navodima, Zubac je ignorirao zahtjeve za pomoć u sprječavanju napada na zgradu Predsjedništva BiH koje mu je upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je nakon tri i po mjeseca istrage u vezi s inkriminiranim događajem.