BiH
4

Ćavar: Ništa ne može zaustaviti objavljivanje odluke MONEYVAL-a osim usvajanje zakona

FENA
Mladen Ćavar
Mladen Ćavar
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar kazao je, upitan šta će se desiti ako do 1. juna ne bude usvojen zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, da će 1. juna biti objavljena odluka, javno saopćenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine koje je MONEYVAL donio na plenarnom zasjedanju prije dva mjeseca.

"To će značiti da će ta odluka biti saopćena od strane MONEYVAL-a i upućena svim zemljama na postupanje, da će sve zemlje svijeta koju sarađuju sa MONEYVAL-om i FATF-om zauzeti stav spram te odluke prema Bosni i Hercegovini", objasnio je Ćavar.

Po njegovim riječima, to uvijek, u suštini, znači probleme koji vremenom postaju sve veći i veći.

Ćavar je kazao da ništa ne može zaustaviti objavljivanje odluke MONEYVAL-a osim usvajanje zakona.

Na pitanje da li će biti kasno ako zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH budu usvojene 6. juna, za kada je zakazana sjednica Doma naroda državnog parlamenta, Ćavar je naglasio da će, ako do danas ne budu usvojeni ovi zakoni u Domu naroda, sutra automatski biti objavljena odluka.

"Znam da su neke kolege u svojim uredima i čekaju i nadaju se da će ipak biti sazvana sjednica Doma naroda. Ako do sjednice ne dođe sutra će automatski biti objavljena odluka. Šta će se dalje dešavati, to više neće zavisiti od nas, nego to zavisi od zemalja koje kontaktiraju sa monetarnim institucijama u BiH i koji inače imaju saradnju", kazao Ćavar.

Dodao je da je on, kao zamjenik ministra sigurnosti BiH, dobio zadatak od Vijeća ministara BiH da ova dva mjeseca non-stop bude u komunikaciji sa MONEYVAL-om i da ih izvještava o napretku usvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

"Bio sam u stalnoj vezi s njima, govorio kakve imamo probleme, nesuglasice ovdje u BiH, kako smo to usklađivali sa preporukama njihovim i FATF-a. Kad smo dobili taj zakon bio sam veoma sretan i rekao im da je zakon usvojen na Vijeću ministara BiH i proslijeđen Parlamentu BiH", kazao je Ćavar.

Isto tako, dodao je on, kada je Predstavnički dom PSBiH usvojio taj zakon, također ih je izvjestio i rekao im da je usvojen i da je upućen Domu naroda PSBiH.

"Imao sam obećanja od prije dva mjeseca da neće biti nikakvih problema za usvajanje zakona ukoliko se mi u Vijeću ministara BiH dogovorimo, to jest, ukoliko se usaglase svi amandmani između institucija u BiH. Prije svega se tu mislilo na Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a. Mi smo usaglasili te stavove, napravili dogovor, usaglasili i naša razmimoilaženja sa preporukama MONEYVAL-a i FATF-a. U svakom slučaju, napravili smo jedan zakon koji je prihvatljiv bio svima, i MONEYVAL-u i svim institucijama u BiH, ali do zasjedanja Doma naroda nije došlo", naveo je Ćavar.

Kazao je da je njemu bilo rečeno da će 31. maja ipak biti Dom naroda.

"Zbog čega predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović to nije zakazao? Bio sam u kontaktu i sa mnogim drugim kolegama, izgleda da oni nemaju, da li kvorum ili nemaju tehničkih mogućnosti da sazovu tu sjednicu. Ja sam apelirao nekoliko puta i molio da se učini sve kako bi se sjednica zakazala, jer ništa ne može zaustaviti objavljivanje ove odluke MONEYVAL-a osim usvajanje zakona", kazao je Ćavar.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici 28. maja usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, ali da bi oni stupili na snagu neophodno je da ih usvoji i Dom naroda državnog parlamenta.

Redovna sjednica ovog doma na kojem je predviđeno i razmatranje navedena dva zakona zakazana je za 6. juni.