BiH
7

Ćavar: Iz prirodnih nesreća moramo izvući pouke i reagovati

FENA
Mladen Ćavar
Mladen Ćavar
Naučene lekcije iz prirodne nesreće, katastrofalnih poplava što su ove godine zadesile Bosnu i Hercegovinu, ne bi smjele ostati u ladicama kabineta već istinski pretočene u mjerljive akcije, rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

On je dodao da prekograničnost poplava i drugih nesreća potvrđuju da je neophodna dobra suradnja s prvim susjedima i drugim državama.

Ćavar je to istakao obraćajući se učesnicima međunarodne radionice "Odgovor na poplave - Bosna i Hercegovina 2014“, koju su, kao i istoimenu vježbu, organizirali Ministarstvo sigurnosti i NATO-ovi štabovi u Briselu i Sarajevu.

"U posljednjih osam godina NATO kontinuirano podržava Bosnu i Hercegovinu na putu njenog punopravnog članstva sukladno utvrđenoj politici Predsjedništva BiH o evropskim i euroatlantskim integracijama. Jedna od oblasti u kojoj je BiH pokazala znanje i sposobnost za veća dostignuća jest i civilno te civilno-vojno planiranje za nesreće i druge vanredne situacije. No ne smijemo stati već se moramo i dalje razvijati i jačati", riječi su zamjenika ministra sigurnosti BiH.

Razmjere ovogodišnje prirodne katastrofe su potvrdile da se država često ne može sama nositi s posljedicama a po Ćavarovim riječima, NATO je ponovno potvrdio da se BiH kao partner može osloniti na njegove mehanizme međunarodne pomoći i rame uz rame s Evropskom unijom pomogao u koordinaciji specijalističke pomoći država koje su je ponudile putem mehanizma NATO-a za koordinacije, ali i finansijskom i materijalnom pomoći i stručnim konsaltingom.

Guenter Bretschneider, direktor Centra za koordinaciju odgovora na katafstrofe, novinarima je tokom današnje radionice rekao da su vlasti Bosne i Hercegovine, po njegovim saznanjima, veoma brzo reagirale tokom katastrofalnih poplava i da su spašeni mnogi ljudski životi te da je ispoljena međuljudska solidarnost unutar zemlje bila svojevrsni signal evropskim državama da se i one solidarno uključe u pomoć.

Na novinarsko pitanje da li do danas pomoć sporo dolazi do krajnjih korisnika, Bretschneider je odgovorio da je to za njega isuviše teško pitanje jer ne živi u BiH već u Briselu, ali i da je, koliko je obaviješten, relativno mali broj ljudi ostao nezbrinut.

Komandant NATO-ovog štaba u Sarajevu Christopher Petty, također jedan od učesnika radionice, na pitanje novinara da li je Bosna i Hercegovina naučila lekciju nakon poplava i koja je preporuka za napredak, odgovara: „Bosna i Hercegovina je trenutno u procesu identificiranja naučenih lekacija, i to na svim nivoima vlasti“.

Veoma kompleksan sistem odražava se i na koordinaciju u vanrednim prilikama, što je po mišljenju ovog dužnosnika NATO-a, jedno od krupnijih pitanja na kojima BiH treba da nauči lekciju.

Prema oficijelnoj najavi organizatora, tokom današnje radionice bit će analizirana interinstitucionalna i međudržavna komunikacija i koordinacija operativnog civilno-vojnog i međunarodnog odgovora na zahtjev pogođenih zajednica u BiH.