BiH
0

Ćavar: Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu

FENA
Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti MONEYVAL, sutra će razmatrati odluku o daljnjim koracima koji će se poduzeti prema BiH zbog neusklađenosti s evropskim standardima u oblasti sprječavanja pranja novca.

Članovi delegacije BiH koji prisustvuju plenumu MONEYVAL-a, u izlaganju koje su imali prije dva dana, prezentirali su šta je BiH poduzela na ispunjavanju preporuka MONEYVAL-a.

Istovremeno, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar uputio je pismo Janu Klajsenu (Kleijssen), direktoru Uprave za informaciono društvo i akciju protiv kriminala Vijeća Evrope, u kojem ga je također informirao o svim dosadašnjim aktivnostima na unapređenju sistema prevencije i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

  • Činimo sve kako BiH zbog neusklađenosti propisa, odnosno neusvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH, ne bi bila stavljena na sivu listu (upućena u FATF-ov ICRG postupak), kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar Agenciji FENA.

Također je istaknuo da je u pismu koje je upućeno Klajsenu, potencirano da BiH usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, i uz postojeći Krivični zakon ima funkcionalan krivičnopravni sistem.

  • O tome govore i statistički podaci o počiniocima i presudama u krivičnim djelima pranja novca, koji su prezentirani MONEYVAL komitetu, kazao je Ćavar.