Izvještaj OSA-e
0

Čaušević prijetio uvođenjem talibanskog režima i pozivao na džihad

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Pripadnici vehabijskog pokreta Haris Čaušević, zvani Oks, i Naser Palislamović, osumnjičeni za teroristički napad u Bugojnu, podržavaju i promovišu tekfir ideologiju, pravac izrazito radikalnih i ekstremnih islamskih stavova koji se zalaže za društveno uređenje na normama šerijata, navodi se u izvještaju Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH, koji je u posjedu "Večernjih novosti".

OSA je sva ranija saznanja o njihovim terorističkim aktivnostima blagovremeno ustupila MUP-u FBiH, Tužilaštvu BiH i Euforu, navedeno je u izvještaju ove agencije o terorističkom napadu u Bugojnu u kojem se ističe da Čaušević i Palislamović smatraju da svaki musliman koji živi u društvu uređenom po normama različitim od onih koje oni vide kao islamske, prestaje da bude musliman, jer je odabrao sistem vrijednosti koji nije muslimanski.

Njih dvojica su, dodaje se, odranije poznata zbog konfliktnog i nasilničkog ponašanja, a skloni su brzim i nekontrolisanim emotivnim reakcijama.

"Čaušević je policiji priznao da je u pripremanju terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu učestvovao i Palislamović. Njihov motiv bilo je pritvaranje Rijada Rustempašića i vođenje krivičnog postupka protiv njega pred Sudom BiH", navodi se u izveštaju OSA-e. Čaušević kaže da je na ovaj način želio da se vidi kako se vrši nepravda prema muslimanima.

On je sa Rustempašićem, protiv koga Tužilaštvo BiH vodi postupak, zbog udruživanja radi činjenja krivičnog djela, iniciran kao mogući počinilac nekoliko krivičnih djela na području Bugojna - napad i ranjavanje jedne osobe i podmetanje požara na krovu Srpske pravoslavne crkve u bugojanskom naselju Čipuljić, što još nije dokazano.

Prema podacima OSA-e, na sebe je skrenuo pažnju u februaru 2006. godine u Bugojnu, kad je po završetku vjerskog obreda verbalno napao i vrijeđao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića i prijetio uvođenjem u BiH "talibanskog režima i halifata". U vrijeme protesta organizovanih u Bugojnu u znak osude objavljivanja karikatura poslanika Muhameda u inostranstvu, organizovao je grupu mladih koji su demonstrirali ulicama Bugojna, a on je upućivao pozive na džihad i druge prijetnje "nevjernicima i protivnicima islama".

Polovinom 2007. godine ispred ugostiteljksog objekta "Hollywood" u Bugojnu prijetio je grupi devojaka, govoreći im da "treba da budu u džamiji, a ne u kafani", a zatim je na dvije nasrnuo nožem. Sljedeće godine uništio je inventar u internet-klubu "Cyber" u Bugojnu.
Posljednjih godina preko Interneta je ostvarivao česte kontakte s pripadnicima tekfir ideologije u zemlji i inostranstvu. Na internet-forumima bio je poznat pod nadimkom "Oks315". Upadao je u zaštićene e-mailova, obarao i blokirao pojedine servere, prijetio... Napadao je pojedine internet-stranice zato što se "protive islamskoj vjeri", brisao sadržaje sa foruma, sabotirao razne "antiislamske teme".

Naser Palislamović je, prema povjerljivim obavještajnim saznanjima, psihički labilna ličnost, sklona nasilničkom ponašanju i povratku kriminalnim djelima, zbog čega je već bio kažnjavan.

Palislamoviću je kao maloljetniku izrečena mjera starateljskog nadzora u Sloveniji, a zatim kazna zatvora zbog nasilničkog ponašanja u Njemačkoj. Pravosudni organi u BiH su mu 2004. godine izrekli kaznu od šest mjeseci zatvora zbog prevare - uzimanja novca za nabavku viza, zatim kaznu zatvora od osam mjeseci zbog nasilja u porodici. Protiv njega je bio podnesen i izvještaj zbog ilegalne nabavke oružja. Često je mijenjao mjesto boravka i uglavnom se krio od policije, a za njim je bila raspisana potjernica.

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.