BiH
6

Čaušević odbio da dođe na suđenje zbog zubobolje

SRNA
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević, koji je optužen za teroristički napad na Policijsku upravu (PU) u Bugojnu 27. juna 2010. godine, danas je, zbog zubobolje, odbio da dođe na ročište u sudnicu.

Predsjedavajući Vijeća sudija Tihomir Lukes rekao je, nakon izvršenih provjera, da je Čaušević jutros zatražio medicinsku pomoć i da je dobio apaurin, koji dobija u okviru svoje redovne terapije.

"Nisam iz te branše, ali apaurin nije za zubobolju i to nije opravdan razlog njegovog neprisustva na ročištu. Pritvorska jedinica se odavde nalazi 200 metara i optuženi je mogao doći i ubijediti članove Vijeća da mu treba pomoć", smatra Lukes.

U sudnici je pregledan video-iskaz Branka Arežine, policajca zaposlenog u PU Bugojno, dat 24. i 31. maja 2011. godine.

Federalni mediji javljaju da je Arežinu danas ispitala Čauševićeva odbrana.

Odgovarajući na pitanja jednog od Čauševićevih advokata Ifeta Ferageta Arežina je govorio o trenucima kada je kritičnog dana u ranim jutarnjim satima stigao sa kolegom Alvirom Josipom i kako je ispred ulaza u zgradu PU vidio sumnjivo lice za koje je u ranijim izjavama rekao da je 85 posto siguran da je riječ o Čauševiću.

Arežina to nije naveo ni u jednoj službenoj zabilješci, što je potvrdio i danas.

Feraget je od svjedoka zatražio da se izjasni kojom brzinom se osumnjičeni kretao nakon što je vidio policajce ispred zgrade PU. Sudija Lukes u nekoliko navrata prekidao uz konstataciju da je svjedok na pojedina pitanja već odgovorio na što je Feraget burno reagovao.

Odbranu je zanimalo zašto su Arežina i Josip odustali od potrage za sumnjivim licem, kada je njihov kolega Vladimir Kunovac, koji je bio ispred njih, imao službeno oružje.

Arežina je rekao da su odlučili da se vrate u PU po naoružanje.

Sudsko vijeće odbilo je zahtjev Ferageta da bude razriješen sa mjesta Čauševićevog branioca.

Obrazlažući zahtjev za razrješenjem, Feraget je ranije rekao da postoji čitav niz dokaza koje Tužilaštvo BiH ima, a koje nije dostavilo odbrani.

Suđenje će biti nastavljeno 20. aprila.