Suđenje za terorizam
0

Čaušević i Haračić su bili "pod lokalnim nadzorom"

SRNA
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Adnan Haračić, koji je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine, od ranije je poznat policiji u tom gradu kao osoba sklona svim oblicima krivičnih djela.

Svjedok Tužilaštva BiH u predmetu "Haris Čaušević i drugi", policajac Marinko Kolak potvrdio je na današnjem ročištu da se u Policijskoj stanici Bugojno, Čaušević i Haračić tretiraju kao "lica pod lokalnim nadzorom".

"Dva dana prije napada na Policijsku stanicu, vidio sam Čauševića i Haračića kod zgrade `Gorica`, koja se nalazi blizu Policijske stanice. To sam, evidentirao po pravilima službe, kako bi, u slučaju da se nešto desi, imali neki lid", rekao je Kolak, koji je uoči napada, bio vođa smjene u Policijskoj stanici.

Pošto svjedok nije direktno odgovorio na Čauševićevo pitanje "da li nosi plastični ili gumeni pendrek", Čaušević je rekao: "Nosiš gumeni pendrek, zato što si me udarao s njim".

Nakon intervencije tužioca Ozrenke Nešković da je u sudnicu unio neki metalni predmet, Čaušević je rekao da je to langeta za nogu koju koristi nakon dobijenih batina u Policijskoj stanici u Bugojnu, gdje je bio priveden poslije eksplozije.

Kolak je, tokom svjedočenja, uglavnom ponovio iskaze prethodnog svjedoka Muamera Karadže o dešavanjima uoči, tokom i nakon napada na stanicu.

On je rekao da je, zbog vanrednih aktivnosti na obezbjeđenju vjerske manifestacije Ajvatovica, noćna smjena u Policijskoj stanici bila prepolovljena, odnosno da je umjesto redovnih 14, bilo samo sedam policijskih službenika.
"Oko 4.40 sati počeli su dolaziti ostali zaposleni koji su bili angažovani zbog dešavanja na Ajvatovici. Odjednom neko je rekao da jedna osoba pobježe iza zgrade i da su dva policajca krenula za njim. Pomoćnik komandira Muamer Karadža rekao je kolegici Edini Hindić da provjeri pritvorenike koji su se nalazili sprat niže, a za njom je krenuo i policajac Tarik Ljubuškić. Ubrzo potom čula se eksplozija", naveo je Kolak.

On je potvrdio da su od eksplozije, koja je napravila ogromnu štetu, nakon prvog šoka, nekako uspjeli da izađu napolje. Tada su vidjeli da nedostaju Hindićeva i Ljubuškić. Zajedno sa Karadžom ušao je u razrušenu zgradu i pronašli teško povrijeđenu Edinu, kojoj su odmah ukazali prvu pomoć.

"I ja sam otišao u obližnji Dom zdravlja da me previju jer sam bio povrijeđen. Kasnije sam čuo da je pronađen Tarik koji nije davao znake života", ispričao je Kolak.

Tokom današnjeg ročišta, skoro identičnu izjavu dao je i drugi svjedok Tužilaštva policajac Mugdim Škandro koji je, također, tom prilikom zadobio tjelesne povrede.

 Tužilaštvo BiH tereti Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su počinili teroristički čin nanošenja velike štete BiH, pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba, dok su Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi za krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Tokom aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid Policijske stanice u Bugojnu, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teže je povrijeđena policajka Edina Hindić, dok je nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede.
Tom prilikom nanesena je i velika materijalna šteta Policijskoj stanici, susjednim stambeno-poslovnim objektima, kao i na nekoliko automobila, koja iznosi više od 700.000 KM.

U optužnici se navodi da je cilj optuženih bio zastrašivanje stanovništva i ozbiljna destabilizacija osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH. 

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 12. maj, kada će biti saslušani novi svjedoci Tužilaštva Sulejman Bešić i Vladimir Kunovac.