BiH
4

Ćato osuđen na dvije godine zatvora, Ahmetspahić i Bobar po godinu

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Himzo Ćato osuđen je na dvije godine, a Admir Ahmetspahić i Slaviša Bobar na po godinu dana zatvora. Presudu im je izreklo Krivično odjeljenje Odjel II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Ahmetspahiću treba uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru, navedeno je također.

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju je Himzu Ćatu oglasilo krivim za organizovani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom razbojništvo iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH) i krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. stav 2. KZ BiH.

Admir Ahmetspahić je oglašen krivim za organizovani kriminal iz člana 250. stav 2. KZ BiH u vezi s krivičnim djelom razbojništvo iz člana 289. stav 2. KZ FBiH i krivičnim djelom pranja novca iz člana 209. stav 1. KZ BiH, a Slaviša Bobar za organizovani kriminal iz člana 250. stav 2. KZ BiH u vezi s krivičnim djelom razbojništvo iz člana 233. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZ RS) i krivičnim djelom pranja novca iz člana 209. stav 2. KZ BiH.

Optuženi Himzo Ćato je obavezan da plati oštećenoj Privrednoj banci Sarajevo 100.000 eura u protuvrijednosti u konvertibilnim markama prema srednjem kursu Centralne banke BiH (CBBH) važećem na dan uplate za naknadu štete nastale izvršenjem krivičnog djela, a s ostalim dijelom imovinsko-pravnog zahtjeva, oštećena strana je upućena na parnicu.

Optuženi Admir Ahmetspahić je obavezan da plati oštećenoj „JP BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo 1.400 KM kao naknadu štete nastale izvršenjem krivičnog djela. S ostalim dijelom imovinsko-pravnog zahtjeva, oštećena strana je upućena na parnicu.

Optuženi Slaviša Bobar je obavezan platiti oštećenoj Pavlović International Bank 30.000 eura u protuvrijednosti u konvertibilnim markama prema srednjem kursu Centralne banke BiH (CBBH) važećem na dan uplate, kao naknadu štete nastale izvršenjem krivičnog djela. S ostalim dijelom imovinsko-pravnog zahtjeva, oštećena strana je upućena na parnicu.

Optuženi su obavezani da plate troškove krivičnog postupka.

Sud je takođe donio rješenje kojim su ukinute mjere zabrane optuženim Admiru Ahmetspahiću i Slaviši Bobaru.