Mirno okupljanje majki Srebrenice
0

FOTO / Ćatić: Naši političari sve rade pet do 12

Piše: D. Brkić
Još jedan 11. u mjesecu i još jedno mirno okupljanje majki Srebrenice. U rukama natpisi sa imenima njihove ubijene djece, muževa, braće, rodbine...
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
U duši neopisiv bol i tuga koji, kako kažu, nikada neće minuti. Posljednjih dana je problematizirano pitanje registracije za predstojeće lokalne izbore u BiH. Naime, 2008. godine je izmijenjen Izborni zakon u slučaju Srebrenice. "
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Očekivali smo da će naši političari odmah nakon tih izbora tražiti da Srebrenica dobije poseban status. Nisu ništa učinili na tom planu, a kao po običaju naši političari rade sve pet do 12. Mi smo ogorčene, ali sigurno nećemo bojkotovati predstojeće izbore”, kazala je predsjednica Udruženja Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Majkama Srebrenice danas su se pridružili i učenici iz italijanske regije Piemonte. Riječ je o učenicima srednjih škola, koji su pobijedili na takmičenju iz oblasti ljudskih prava i kojima je, kao nagrada za njihov uspjeh, organizirano putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Ova aktivnost je već postala tradicionalna, organizira se već nekoliko godina, a obuhvata posjete Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Srebrenici. Nakon posjete Tuzli, učenici će sutra krenuti za Srebrenicu u posjetu Memorijalnom centru Potočari, Muzeju genocida u Potočarima i Srebrenici.