Podsjećanje na genocid u Srebrenici
1

FOTO / Ćatić: Mnogo nam znači što je Ćamil Duraković novi načelnik

Piše: D. Brkić
Majke Srebrenice su, u mirnom mimohodu ulicama Tuzle, podsjetile na 11. juli 1995. godine i genocid u tadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a. Krenule su od Čaršijske džamije, a Fatihu su proučile na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Iza njih su lokalni izbori, mnoge majke su se registrovale za glasanje u Srebrenici, a kandidat Ćamil Duraković je pobjednik izbora.

"Mnogo nam znači što je Ćamil Duraković novi načelnik. Zamislite da je pobijedio neko ko negira genocid i ko zajedno sa nama treba organizovati dženazu 11. jula. Vidite da je negiranje genocida u Srebrenici svakodnevno. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je negirao genocid prilikom posjete Italiji", rekla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Članice udruženja majki i žena Srebrenice i Žepe otputovale su u Strazbur kako bi predale tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava protiv Ujedinjenih nacija. Tužile su i nekadašnju tužiteljicu Carlu del Ponte, a razmišljaju da podnesu tužbe protiv svakog onog ko negira genocid u Srebrenici.

Poslije proučene Fatihe, majke Srebrenice su sa svojom boli otišle kućama. Mnoge od njih svakog jedanestog u mjesecu prevale i po stotinu kilometara kako bi stigle u Tuzlu.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Vezani članci