'Nova briselska strategija'
0

Catherine Ashton naredne sedmice dolazi u BiH

SRNA
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Catherine Ashton doputovaće 18. februara u radnu posjetu BiH, koja će biti od velike važnosti za razvoj nove briselske strategije prema BiH, rekao je Srni diplomata iz njene kancelarije.

Ashtonova će nakon BiH otputovati u Beograd i na Kosovo, dok će komesar za proširenje EU Stefan File, koji usko sarađuje sa šefom diplomatije EU 17. i 18. februara posjetiti Zagreb, a potom i Makedoniju.

Takođe, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU 5. marta u Granadi biće razgovarano o BiH i regionu, a u tom periodu će u posjetu BiH stići i delegacija Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan.

Na ovaj način EU nastoji da prikupi što više informacija o tome kako da se postavi prema regionu, a posebno kako da osmisli svoj "novi pristup" prema BiH, za koji je zadužena Ashtonova, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Za sada nema informacija kakav bi trebalo da bude "novi pristup". Diplomate kažu da će se prvenstveno uzeti u obzir da je u BiH izborna godina i da će međunarodna zajednica nastojati da smanji tenzije. "Cilj je da se nakon izbora pozicije u BiH ne radikalizuju", rekao je Srni španski diplomatski izvor.