Balkanska turneja
0

Catherine Ashton doputovala u Sarajevo

SRNA
Catherine Ashton na Sarajevskom aerodromu
Catherine Ashton na Sarajevskom aerodromu
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton doputovala je večeras u Sarajevo, čime je počela svoju turneju po zapadnom Balkanu.

Ashtonovu su na sarajevskom aerodromu dočekali visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko, šef Delegacije EU Dimitris Kourkoulas i komandant EUFOR-a Bernhard Bair.

Catherine Ashton, koja obavlja i funkciju potpredsjednika Evropske komisije, nije davala izjave po dolasku na sarajevski aerodrom.

Prema planu posjete, Ashtonova će se sutra, između ostalog, sastati sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Harisom Silajdžićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem, a trebalo bi da se sastane i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Prije dolaska Ashtonove u Sarajevo, njena kancelarija u Briselu saopštila je da zapadni Balkan ima važno mjesto među spoljnopolitičkim prioritetima EU i da je Unija privržena evropskoj budućnosti regiona. 

Ashtonova će, nakon Sarajeva, posjetiti Beograd i Prištinu.

 Od visokog evropskog izvora Srna saznaje da Catherine Ashton za vrijeme boravka u BiH neće otkrivati karte o svom pristupu za rješenje zastoja u kojem se zemlja u ovom trenutku nalazi, nego će to učiniti nakon povratka u Brisel nakon posjete regionu.