Damir Mašić, SDP
0

"Častan izlaz za Vahida Heću je ostavka"

FENA
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Federalnom parlamentu Damir Mašić zatražio je ostavku federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

Učinio je to na današnjoj sjednici Predstavničkog doma u Sarajevu na kojoj je otvorena rasprava o stanju u Naftnim terminalima Federacije u Pločama.

Mašić zamjera ministru što je za teško stanje u ovoj firmi-kćerki Treminala Federacije iz Sarajeva u današnjem obraćanju poslanicima optužio "svakoga, samo ne svoje ministarstvo" i ponovno pozvao Heću na neopozivu ostavku kao na "častan izlaz i za njegovu stranku i za njega lično". Rekao je i da je Hećino djelovanje štetno po interese Federacije.

Na Mašićev istup reagirao je Hećin stranački kolega Džemail Silajdžić. Po njegovim tvrdnjama, Mašić se ponaša u skladu s ponašanjem svog stranačkog šefa (Zlatka Lagumdžije) a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije najučinkovitije je u Federalnoj vladi već neko vrijeme.

Povodom diskusije Damira Mašića, reagirao je i ministar o kojem je riječ.

"Pametna opozicija ne traži ostavku nesposobnog ministra, već ga koristi na izborima", rekao je Hećo ovom poslaniku SDP-a, a nakon toga, želeći da istakne učinke ministarstva na čijem je čelu, izjavio: "Ni Tito nije uspio uvezati rudnike s elektroprivredom".

Današnju parlamentarnu raspravu o stanju u Naftnim tarminalima Federacije u Pločama inicirao je krajem septembra poslanički Klub SDP-a u Predstavničkom domu.

SDP je tada ovu svoju inicijativu obrazložio riječima da terminalima prijeti stečaj zbog blokade računa uzrokovane nelikvidnošću te zbog inertnosti Federalne vlade na zaštiti ove vrijedne imovine Federacije na teritoriji Hrvatske.

Poslanička rasprava povodom SDP-ove incijative je u toku u Predstavnilčkom domu.

Sjednici prisustvuje i direktor Terminala u Pločama Josip Tomić, a tokom diskusija o tome da li on treba da se obrati poslanicima ili ne, do sada se jedino poslanica Amila Alikadić- Husović izjasnila protiv obraćanja ovog već smijenjenog kadra, kako je rekla.