BiH
0

Časopis "Nacional Security and Future" s transkriptima sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Novi broj časopisa "Nacional Security and Future" u šest svezaka, koji izdaje Udruga svetoga Jurja, predstavljen je danas javnosti, a riječ je o transkriptima sa sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1991. do 1994. godine.

Urednik časopisa umirovljeni hrvatski general Miroslav Tuđman rekao je da tih šest svezaka na oko 1500 stranica donosi novo svjetlo na rad ratnog Predsjedništva BiH i želi razbiti neke stereotipe o hrvatskoj politici prema BiH.

U dijelu medija nameće se teza da je RH izvršila agresiju na BiH kao i da se hrvatska politika zauzimala za podjelu BiH. Međutim, Predsjedništvo predvođeno Alijom Izetbegovićem od prvoga dana radilo je na unitarnoj BiH po načelu jedan čovjek jedan glas, rekao je Tuđman dodavši da je otprilike tu ideju Slobodan Milošević tada predlagao za Jugoslaviju.

Kada se u međunarodnoj zajednici pojavila ideja o uniji triju republika, muslimansko-bošnjačka strana započela je akciju etničkog čišćenja hrvatskih područja kao i prodor skroz do Ploča, napomenuo je.

Miroslav Tuđman je naglasio da je do dokumenta teško došao i to "raznim kanalima" dodavši da oni kolaju po BiH "raznim privatnim kanalima". Istaknuo je da je udruga napravila i stručnu analizu svega što se dogodilo u akciji Medački džep, ali da ih nitko od nadležnih institucija prije početka suđenja umirovljenim hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu nije kontaktirao te da bi i za Hrvatsku, kao i za optužene hrvatske generale, bilo bolje kada bi se takvi dokumenti objavili.