"Vrijeme za dogovor"
0

Casey: U Italiji je posljednja šansa za formiranje vlasti u BIH

SRNA
Nigel Casey, ambasador Velike Britanije u BiH
Nigel Casey, ambasador Velike Britanije u BiH
Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey smatra da je sastanak političkih lidera iz BiH u Italiji posljednja šansa za formiranje vlasti i pozitivan odgovor Vijeća EU, ali i za same lidere koji su iscrpljeni pregovorima.

"Vrijeme je za dogovor", poručio je Caseyi dodao da je ovo bila veoma loša godina za BiH, jer nakon godinu dana od izbora nema nove izvršne vlasti, budžeta, ni dodatnog stranog ulaganja, dok je povećana stopa nezaposlenosti.

On smatra da politički lideri u BiH moraju veoma dobro da razmisle naredne sedmice o poruci koju će poslati Evropskom savjetu koji će razmatrati izvještaje o napretku koji su učinile sve zemlje zapadnog Balkana. 

"Ukoliko naši lideri u decembru kažu da je ova BiH nesposobna da formira Vijeće ministara godinu dana nakon izbora i da je razlog taj što se ne mogu dogovoriti o tome kako raspodjeliti pozicije u državnim agencijama, onda će zaključci u pogledu toga koliko su politički lideri u BiH zaista za evropske integracije biti surovi", upozorio je Casey. 

Ambasador Velike Britanije EUSR vidi kao mašinu koja vuče BiH ka vrhu brda, a OHR je još prisutan, jer je "kočnica koja zaustavlja voz da se ne sunovrati nazad i zajedno sa putnicima skrši". 

"To je odnos koji već imaju i na čemu će zajedno izvrsno raditi, oni se vide u komplementarnim, ne u takmičarskim ulogama. U ovom periodu koji je, nadamo se, tranzicijski i transformacijski, trebamo obje institucije da rade zajedno i da se nadopunjuju", rekao je Casey za najnovji broj magazina "Dani". 

On kaže da je veoma zadovoljan odličnim početkom specijalnog predstavnika i šefa delegacije EU u BiH Petera Sorensena i bliskom saradnjom koju je ostvario sa OHR-om. "To je model koji želimo da vidimo u trenutnim uslovima između ove dvije organizacije sa dopunskim moćima", naglasio je Casey. 
Britanski ambasador smatra da će članstvo u NATO biti glavni podstrekač za BiH, ne samo u smislu odbrane, nego i u ekonomskom pogledu. "Razlog za to je da investitori gledaju na članstvo u NATO kao na znak stabilnosti i bezbjednosti i to istovremeno obezbjeđuje okruženje za investicije", pojasnio je Casey.