Još nema budžeta za 2011.
0

Casey: Posljedice neispunjavanja spoljnog duga BiH će biti ozbiljne

Sarajevo-x.com
Nigel Casey
Nigel Casey
Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey upozorio je da će posljedice neispunjavanja obaveza BiH u vezi sa servisiranjem spoljnog duga vjerovatno biti ozbiljne i da će se osjetiti na svim nivoima vlasti.

"Odluka je svake pojedinačne kreditne institucije koju vrstu penala ili sankcija će možda primijeniti u skladu sa svojim politikama i kreditnim sporazumom postignutim sa BiH. Ali kao minimum, ovo će dovesti do obustavljanja svih međunarodnih zajmova i pokrenuti dalju negativnu reviziju kreditnog rejtinga BiH", rekao Casey je Srni.

   Prema Caseyjevim riječima, te negativne posljedice se lako mogu izbjeći ako ljudi na vodećim položajima u relevantnim državnim institucijama prestanu tretirati usvajanje pravno valjanog državnog budžeta za 2011. godinu kao političku vježbu i umjesto toga pristupe zadatku kakav bi trebalo da bude - jasan zadatak iz knjigovodstva.

   Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH juče nije donio odluku o objavljivanju budžeta za 2011. godinu u "Službenom glasniku", te je dogovoreno da budžetski materijal, koji je dostavilo Ministarstvo finansija, u ponedjeljak, 30. januara, razmatra i zajednički Kolegijum oba doma parlamenta BiH.

   Ministar finansija BiH Dragan Vrankić ranije je rekao da neće potpisati nijedan nalog za isplatu dok god budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu u iznosu od milijardu u osam miliona KM ne bude objavljen u "Službenom glasniku".

   Vrankić je upozorio i da je BiH već prekoračila rokove za servisiranje spoljnog duga te da su međunarodne finansijske institucije dale rok još nekoliko dana da pitanje budžeta bude razriješeno.

   Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da je Predsjedništvo odlukom utvrdilo da je budžet za 2011. na nivou izvršenja za prethodnu godinu, što ni u kom slučaju nije ono što nudi ministar finansija BiH Dragan Vrankić, s obzirom da su dodatni papiri oko izvršenja kapitalnih izdataka pokazali da u budžetu postoji razlika od oko 130 miliona KM.