BiH
29

Casey očekuje da PIC pozove Parlament da usvoji zakon o JMB

SRNA
Nigel Casey (Foto: Klix.ba)
Nigel Casey (Foto: Klix.ba)
Britanski ambasador u BiH Nigel Casey očekuje od Vijeća za provođenje mira (PIC) u BiH da sutra ponovo potvrdi već upućeni poziv Parlamentarnoj skupštini BiH da brzo djeluje kako bi bilo usvojeno trajno rješenje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana u BiH.

Iz britanske Ambasade u BiH saopšteno je da je Casey tokom sastanka sa predsjednikom Stranke za BiH Amirom Jerlagićem istakao da su demonstranti pred zgradama institucija BiH zahtijevali od svojih izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH da ispune političke i zakonske obaveze, kako bi riješili ovo pitanje u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH.

"Oni nisu zahtijevali međunarodnu intervenciju, te nije bilo potrebe da Vijeće za provođenje mira u BiH radi posao za koji su članovi Parlamentarne skupštine BiH plaćeni", istakao je Casey.

On je sa Jerlagićem razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, posebno o pitanju jedinstvenog matičnog broja, te o predstojećem popisu stanovništva.

Cesey je naveo da je u interesu EU da podrži nediskriminirajući popis stanovništva visokog kvaliteta koji će pružiti osnovne informacije od esencijalnog značaja za napredak u aplikaciji BiH za EU, te da taj proces ne treba zloupotrebljavati u političke svrhe.