MZ podržava BiH
0

Casey: Nedostaje osjećaj hitnosti za formiranje VM

FENA
Nigel Casey
Nigel Casey
Da pripadam biračkom tijelu u BiH, u najmanju ruku bih bio nezadovoljan trenutnom situacijom u zemlji i to najviše zbog nedostatka osjećaja hitnosti za rješavanje suprotstavljenih stavova političkih lidera prilikom formiranja Vijeća ministara, kazao je danas u Sarajevu novi britanski ambasador u BiH Nigel Casey, komentirajući trenutnu situaciju u BiH.

Dodao je da britanska ambasada u BiH nije direktno uključena u proces formiranja državne vlasti te da je to proces koji trebaju riješiti bh. politički lideri, međutim, izjavio je da je ohrabren susretom političkih lidera u Mostaru izražavajući nadu da je to početak nove intenzivnije faze u pregovorima koji će dovesti do formiranja novog Vijeća ministara u BiH.

On je u obraćanju kazao da međunarodna zajednica podržava BiH u njenim naporima na putu ka EU i NATO-u te da Velika Britanija shvata svoju odgovornost prema BiH veoma ozbiljno jer je i njihov potpis na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Naglasio je da je potrošeno mnogo vremena za postizanje napretka u BiH te da je posljednji period od godinu dana bio period nezadovoljstva.

"Ni EU nije zadovoljna time, ali se nadamo da će novi paket mjera prema BiH koji je donesen u martu i koji je rezultirao dolaskom specijalnog predstavnika EU Petera Sorenssena biti odgovor na neka pitanja. Mi ćemo mu dati podršku posebno kada bude trebao upotrijebiti neku od svojih ovlasti", kazao je Casey, dodajući da pozdravlja razdvajanje uloga visokog i specijalnog predstavnika.

Naglasio je da je namjera EU da narednih nekoliko mjeseci bude period intenzivnog rada i postizanja napretka posebno u smislu donošenja zakona koji su potrebi za nastavak procesa vezanih za integracije u EU.

"Koliko sam upoznat sve političke vođe su izrazile svoju predanost za ulazak BiH u EU, ali da bismo to uspjeli trebamo veći osjećaj hitnosti i predanost nego što smo do sada to vidjeli", naglasio je Casey.

Upitan da prognozira kada bi BiH mogla postati punopravna članica EU, Casey je kazao da to uveliko zavisi od volje njenih političkih lidera naglašavajući da je to kompliciran proces i zahtijeva strpljenje, odlučnost i stalni rad, te dodao da, ukoliko se želi znati koliko je potrebno vremena za punopravno članstvo, treba pogledati zemlje u regionu.

Nigel Casey, novi britanski ambasador u BiH, u ponedjeljak je predao akreditive Predsjedništvu BiH.