BiH
0

Casey i Tomlinson posjetili ICMP u Tuzli

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey i vojni ataše britanske ambasade potpukovnik Rob Tomlinson posjetili su danas Odjel za koordinaciju identifikacija (ICD) Međunarodne komisije za nestale osobe i Identifikacijski projekat "Podrinje" (PIP) u Tuzli.

U pratnji direktora ICMP-ovog programa na zapadnom Balkanu Adama Boysa, ambasador Casey i vojni ataše Tomlinson prvo su posjetili PIP, objekt koji je oformljen posebno za identifikaciju osoba nestalih u padu Srebrenice 1995. i u kojem se posmrtni ostaci žrtava obrađuju i čuvaju do konačne identifikacije.

Casey i Tomlinson su prisustvovali proceduri tokom koje forenzički eksperti vrše komparaciju ante-mortem i post-mortem podataka čime pomažu domaćim vlastima u konačnom zaključivanju identifikacije kako bi porodice mogle svoje voljene dostojno ukopati.

Delegacija je potom obišla ICMP-ev Odjel za koordinaciju identifikacija (ICD) u kojem ICMP prima, procesuira, arhivira i vrši podudaranja između krvnih uzoraka živih srodnika nestalih osoba i koštanih uzoraka ekshumiranih posmrtnih ostataka.

ICMP koštane uzorke prima od institucija vlasti u državama bivše Jugoslavije i ostalih dijelova svijeta.

Nakon dodjele jedinstvenog bar koda kojim se garantira njihova anonimnost, uzorci se prosljeđuju u ICMP-eve laboratorije na DNK analizu.

Nakon ekstrakcije, profili DNK se unose u ICMP-evu bazu i porede s ostalim profilima kako bi se otkrila podudaranja genetskog materijala.

  • BiH je ostvarila impresivan napredak razrješenjem sudbine više od 70 posto nestalih. Međutim, ostaje da se uradi još mnogo posla kako bi što je više moguće porodica dobilo informacije o svojim nestalim i kako bi porodice ostvarile sva svoja zakonska prava. Velikoj Britaniji je drago da može podržati aktivnosti Instituta za nestale osobe BiH i ICMP-a - izjavio je Casey.

Boys je izrazio zahvalnost na podršci Velike Britanije ICMP-u naročito na planu jačanja transparentnosti procesa prema porodicama nestalih kao i na razvoju Instituta za nestale osobe BiH.

Velika Britanija od 2000. podržava rad ICMP kroz grantove u ukupnom iznosu većem od 4,4 miliona USD koji su usmjereni na razvoj kapaciteta BiH za rješavanje pitanja nestalih osoba, na podršku međunarodnim i regionalnim sudskim procesima i uspostavi Instituta za nestale osobe BiH.

Finansijska pomoć Velike Britanije omogućila je djelovanje ICMP-a u Kolumbiji i Iraku. Od oko 40.000 osoba koliko se procjenjuje da je nestalo u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, ICMP je od početka korištenja svojeg sistema DNK-identifikacije 2001. do danas pomogao u identifikaciji 16.198 osoba, od čega 13.883 u BiH, saopćeno je iz ICMP-ja.