Britanski ambasador za Klix.ba
69

Casey: Ako ne bude napretka, šansa BiH za status kandidata u EU će nestati

Piše: E. G.
Nigel Casey
Nigel Casey
Prethodna godina bila je ekonomski izuzetno loša za BiH i politički turbulentna. Bh. građani su doživjeli niz razočarenja u svoje političke predstavnike.

"Najveće razočarenje je bilo propuštanje mogućnosti da se iskoristi prednost političke prilike do koje se došlo početkom 2012.godine, kao i dobre volje zemalja EU, kako bi se postigao stvarni napredak ka članstvu u EU. Sa druge strane, ne jedan, nego tri državna budžeta su usvojena u 2012. godini i postignut je sporazum sa MMF-om, a to su sve važna postignuća koja su stabilizirala međunarodni kreditni rejting BiH i spriječila ozbiljnu fiskalnu krizu", smatra Nigel Casey, ambasador Velike Britanije u našoj zemlji.

Britanski ambasador upozorava da se bh. lideri u ovoj godini moraju imati jasne prioritete ka napretku zemlje ka EU.

"Godinu pred nama, 2013., vidim kao trenutak istine za Bosnu i Hercegovinu u smislu njene evropske budućnosti: Da li su sadašnji politički lideri ozbiljni po pitanju članstva u EU ili imaju drugačije prioritete? Ako se hitno ne postigne napredak, šansa BiH da dobije status zemlje kandidata za EU u 2014. godini će nestati", kazao je Casey za Klix.ba.